E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28140
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas maksā nodokļus no asistenta pakalpojuma sniedzēja ienākuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2022
Mirdza

Labdien! Cik un kādi nodokļi būs invalīda asistentam? Asistenta pienākumu veicējs ir pensionārs, politiski represēta persona ar ienākumiem 595 eiro apmērā. Noslēgts uzņēmuma līgums par 30 stundām mēnesī. Citu ienākumu nav.

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmuma līguma gadījumā iespējamas divas situācijas.

Ja uzņēmuma līgums ir ar fizisku personu, kura nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais, tad asistenta pakalpojuma sniedzējam par darba devēju uzskatāms sociālais dienests, kas maksā arī nodokļus.

Savukārt, ja uzņēmuma līgums ir ar asistentu – fizisku personu, kura reģistrējusi saimniecisko darbību, – tad pats asistenta pakalpojuma sniedzējs kā pašnodarbinātais ir atbildīgs par nodokļu nomaksāšanu.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. No asistenta ienākuma līdz 500 eiro mēnesī reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 10% pensiju apdrošināšanai.

Ja ir noslēgts uzņēmuma līgums par asistenta pakalpojuma sniegšanu un ja no līguma nav saprotami nodokļu maksāšanas pienākumi, jālūdz izskaidrot tos otrai līgumslēdzēja pusei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas