E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28097
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja parādā esošais uzņēmums pasludina maksātnespēju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2022
Inese

Labdien! Bija līgums ar uzņēmumu par mēbeļu izgatavošanu, iemaksāts avanss, vairāk nekā 1000 eiro. Ir rakstīti vairāki iesniegumi gan PTAC, gan policijai. Ir noteikts cietušā statuss. Firmai bija lieli nodokļu parādi. Šajā situācijā man neviens pat nepaziņoja, ka uzņēmumam notiek maksātnespējas process un 04.11.2022. uzņēmums ir likvidēts. Vai es kā kreditors šajā gadījumā varu cerēt saņemt atlīdzību no likvidētā uzņēmuma? 17.06.2022. ir veikta darbības izbeigšanas reģistrācija, pamatojoties uz LR Uzņēmumu reģistra valsts notāra lēmumu. Ja pastāv iespēja, kā var noskaidrot, kur jāsūta kreditora pieteikums?

A
atbild:
10. janvārī, 2023

Maksātnespējas likuma 73. panta pirmā daļa paredz, ka kreditoru prasījumi pret parādnieku iesniedzami administratoram mēneša laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Savukārt minētā panta otrā daļa nosaka –, ja kreditors nokavējis kreditora prasījumu iesniegšanas termiņu, viņš savu prasījumu pret parādnieku var iesniegt termiņā, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad šajā likumā noteiktajā kārtībā sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns. Pēc šī termiņa iestājas noilgums, līdz ar to kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku.

No situācijas izklāsta diemžēl nav saprotams, kāda procesa ietvaros jums ir noteikts cietušā statuss. Ja pret uzņēmumu ticis ierosināts kriminālprocess un jums tajā ir noteikts cietušā statuss, tad pieņemams, ka jautājums par jums radītajiem zaudējumiem tiks risināts konkrētā kriminālprocesa ietvaros. Tādā gadījumā ieteiktu jums konsultēties ar zvērinātu advokātu, lai pārliecinātos, ka ir veiktas nepieciešamās darbības jūsu interešu nodrošināšanai (piemēram, pieprasīta kaitējuma kompensācija saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 351. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas