E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28016
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Darbnespējas lapas B aprēķināšanas kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2022
Kristīne

Labdien! Pēc kāda likuma vai MK noteikumiem un uz kura panta pamata ir minēts, ka darbnespējas lapu B aprēķina par kalendārajām dienām, tādējādi to var noslēgt brīvdienās un svētku dienās? Piemēram, ģimenes ārsts apgalvo, ka darbnespējas lapu B nevar noslēgt brīvdienā vai svētku dienā.

A
atbild:
03. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, kas paredz kārtību, kādā tiek apliecināta personas pārejoša darbnespēja (turpmāk – darbnespēja), un kārtību, kādā tiek izsniegti un anulēti attiecīgie dokumenti, 5. punktam, ja šo noteikumu 3.1., 3.2., 3.3., 3.4., 3.5. un 3.6. apakšpunktā minētajos gadījumos darbnespēja turpinās ilgāk par deviņām dienām, sākot ar desmito darbnespējas dienu, bet ja darbnespējas cēlonis ir arodslimība, kas konstatēta pēc 1997. gada 1. janvāra, sākot ar pirmo darbnespējas dienu, personai izsniedz darbnespējas lapu B, izņemot nelaimes gadījumu darbā, kad, darbnespējai turpinoties ilgāk par 10 darbnespējas dienām, personai izsniedz darbnespējas lapu B, sākot ar vienpadsmito darbnespējas dienu.

Saskaņā ar noteikumu 13. punktu ārsts izsniedz darbnespējas lapu par visu darbnespējas periodu.

Kārtību, kādā aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kā arī kārtību, kādā piešķir, aprēķina un izmaksā maternitātes pabalstu, paternitātes pabalstu, vecāku pabalstu, slimības pabalstu un apbedīšanas pabalstu noteic Ministru kabineta 2021. gada 16. novembra noteikumi Nr. 753 “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta noteikumi”.

Atbilstoši noteikumu 2. punktam kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga pabalstu aprēķināšanai nedrīkst pārsniegt 1/365 daļu no valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (turpmāk – obligātās iemaksas) objekta gada maksimālā apmēra, kāds bija spēkā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.  

Atbilstoši noteikumu 6. punktam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta, paternitātes pabalsta, vecāku pabalsta, slimības pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēra noteikšanai darba ņēmējam aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par periodu, kas noteikts likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta pirmajā daļā.

Tātad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārņem darbnespējas lapas B apmaksu no desmitās slimības dienas līdz brīdim, kad darbnespējas lapa tiek noslēgta. Apmaksu aprēķina no darbinieka vidējo iemaksu algas 80% apmērā par kalendāra jeb visām slimības dienām (80% no vidējo iemaksu algas x slimības dienas - IIN), ņemot vērā likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 17. pantu.

Slimības pabalstu šādā apmērā izmaksās, ja par personu ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms tā mēneša, kad persona saslima, vai ja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā (likuma 4. panta pirmā daļa).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas