E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27987
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par nepilngadīgo kriminālatbildības reformu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Edmunds

Pirms pieciem gadiem nepilngadīga persona izdarīja sevišķi smagu noziegumu un tika notiesāta ar brīvības atņemšanu. Jaunietis tika atbrīvots, kad bija aizritējusi puse noteiktā termiņa. Pēc atbrīvošanas viņš pāris mēnešu laikā atkārtoti izdarīja noziegumu. Vai uz viņu attiecas nepilngadīgo kriminālatbildības reforma? Saskaņā ar Krimināllikumu viņam būtu jāpiespriež viss atlikušais termiņš un papildu termiņš par noziegumiem pēc atbrīvošanas, kas nozīmē, ka viņš ieslodzījumā pavadītu lielāko daļu savas dzīves. Vai, ņemot vērā esošās izmaiņas Krimināllikumā attiecībā uz nepilngadīgajiem, var mainīt atlikušo termiņu par pirmo sodāmību saskaņā ar veiktajiem grozījumiem, t. i., viņu nedrīkst sodīt ar brīvības atņemšanu vairāk par pieciem gadiem par pirmo noziegumu?

A
atbild:
30. janvārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

2022. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, būtiski papildinot nodaļu “Nepilngadīgā kriminālatbildības īpatnības”.

Grozījumu rezultātā Krimināllikums tika papildināts tostarp ar 66.5 panta pirmo daļu, kas nosaka, ka personai, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, sodu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vai pēc vairākiem spriedumiem nosaka saskaņā ar šā likuma 50. un 51. panta noteikumiem, ievērojot, ka kopējais brīvības atņemšanas laiks par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem nedrīkst pārsniegt divpadsmit gadus un sešus mēnešus, bet pēc vairākiem spriedumiem – piecpadsmit gadus.

Saskaņā ar Krimināllikuma 5. panta otro daļu likumam, kas atzīst nodarījumu par nesodāmu, mīkstina sodu vai ir citādi labvēlīgs personai, ja vien attiecīgajā likumā nav noteikts citādi, ir atpakaļejošs spēks, proti, tas attiecas uz nodarījumiem, kas izdarīti pirms attiecīgā likuma stāšanās spēkā, kā arī uz personu, kura izcieš sodu vai to jau ir izcietusi, bet kurai saglabājusies sodāmība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas