E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27952
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Patvaļīga būvniecība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
.

Sieviete nopirka dzīvokli. Saskaņā ar mājas projektu tualete un vannas istaba ir atsevišķi, taču iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks nolēma apvienot vannas istabu un tualeti vienā telpā. Būvniecība netika dokumentēta. Kā to var legalizēt? Vai par patvaļīgu būvniecību īpašniecei tiks piemērots sods?

A
atbild:
25. novembrī, 2022

Ja telpu plānojumā ir veiktas izmaiņas (apvienotas vai sadalītas telpas) un šādas darbības nav veiktas ar ēkas nesošajām konstrukcijām (sienām), tad, lai legalizētu šādas darbības, ir nepieciešams vērsties pie arhitekta, kurš sagatavotu telpu grupas vienkāršotās renovācijas karti (paskaidrojuma rakstu) un veiktu nepieciešamos saskaņojumus pašvaldības būvvaldē. Pēc akceptēšanas būvvaldē nepieciešams arī veikt izmaiņas Valsts zemes dienesta kadastrālās uzmērīšanas lietā (veicot datu aktualizāciju).

Atbildība par patvaļīgu būvniecību Būvniecības likuma 19. panta 3. daļas izpratnē ir paredzēta Būvniecības likuma 25. panta 1. daļas 5. punktā, t. i., bez paskaidrojuma raksta, bez apliecinājuma kartes vai bez būvatļaujas gadījumos, kad tā ir nepieciešama, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām. Vienas naudas soda vienības ekvivalents ir 5 eiro.

Bez iepriekš minētās atbildības nereģistrētas telpu pārbūves gadījumā pastāv arī papildu riski saistībā ar apdrošināšanas līgumu slēgšanu un dzīvokļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Ņemot vērā apdrošināšanas sabiedrību apdrošināšanas noteikumus, patvaļīgas telpu pārbūves gadījumā var nebūt spēkā apdrošināšanas risku segumi.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 62 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas