E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27915
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Obligātās rezerves uzkrājuma veidošana noteikta Komerclikumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2022
Solvita

Sveiki! Vai mazkapitāla SIA pēc pašu iniciatīvas var apstiprināt starpposmu pārskatu un no tā peļņas noteikt obligāto rezervju uzkrājumu, kuru vēlāk novirzīt pamatkapitāla palielināšanai līdz 2800 eiro? Pēc pamatkapitāla palielināšanas plānots izmaksāt ārkārtas dividendes.

A
atbild:
22. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārskatu un starpperiodu pārskatu sagatavošanas regulējums ir Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā un tā piemērošanas noteikumos.

Komerclikuma 185.panta otrajā daļā ir noteikts –, ja sabiedrības pamatkapitāls ir mazāks par šī likuma 185. pantā noteikto, tā katru gadu veido obligāto rezervi, izdarot atskaitījumus vismaz 25% apmērā no pārskata gada peļņas. Šī panta trešajā daļā ir noteikts, ka obligāto rezervi, pamatojoties uz dalībnieku sapulces lēmumu, var izmantot:

1) pamatkapitāla palielināšanai;

2) pārskata gada zaudējumu segšanai, ja tie nav segti no iepriekšējā pārskata gada peļņas;

3) iepriekšējā pārskata gada zaudējumu segšanai, ja tie nav segti no pārskata gada peļņas.

Komerclikumā nav noteikts termiņš, cik ilgi sabiedrībai pamatkapitāls var būt mazāks par Komerclikuma 185. pantā noteikto apmēru, cik ilgi sabiedrībai jāveido obligāto rezervju uzkrājums vai cik ilgā laikā pēc sabiedrības dibināšanas jāveic pamatkapitāla palielināšana, taču to katru gadu palielina obligātās rezerves apjomā, ja sabiedrībai nav jāsedz zaudējumi Komerclikuma 185.1 panta trešās daļas 2. un 3. punktā minētajā gadījumā.

Saskaņā ar Komerclikuma 185.panta sesto daļu sabiedrībai ir pienākums palielināt pamatkapitālu līdz 2800 eiro triju mēnešu laikā, ja sabiedrība neatbilst šī panta pirmās daļas 2., 3., un 4. punktā norādītajām pazīmēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas