E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27882
Lasīšanai: 3 minūtes

Nepārtrauktas uzņēmuma darba gaitas nodrošināšana ir darba devēja kompetence

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2022
Guna

Labdien! Esmu pārdevēja tirdzniecības centrā. Strādāju kosmētikas veikalā. Mani jau ilgstoši mulsina fakts, ka pie mums Latvijā pārdevējiem jāstrādā arī svētku dienās (“sarkanajos” datumos). Ir reizes, ka pat darba diena netiek saīsināta (un tās ir vismaz 10 stundas, gandrīz visa diena). Es vēl varētu saprast, ka strādātu pārtikas veikali, bet arī obligāti ar saīsinātu darba laiku. Ir prieks dzirdēt, ka tomēr Latvijā ir kādas privātas firmas un uzņēmēji, kas uzskata par pašsaprotamu dot brīvdienas darbiniekiem svētku dienās. Daudzās Eiropas valstīs jau sen ir šāda norma: tirdzniecības centri nestrādā ne svētku dienās, ne pat svētdienās. Ja valsts iestāžu darbiniekiem ir šāda iespēja un privilēģija, vai nebūtu taisnīgi, ja tāda būtu arī citu profesiju pārstāvjiem (izņemot, dzīvības glābējus u. tml. profesijas)? Vai pie mums Latvijā ir iespējams kaut kā šīs tiesības uz brīvdienām svētkos ierosināt valstiskā līmenī? Kas un kā šādu ierosinājumu varētu virzīt?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 144. pants nosaka – darbinieki netiek nodarbināti likumā noteiktajās svētku dienās. Svētku dienas ir noteiktas likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Tomēr Darba likumā ir arī paredzētas atkāpes, kas atļauj nodarbināt darbinieku svētku dienā, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, piemēram, medicīniskajā palīdzībā, pasažieru pārvadāšanā, apsardzē, kur nepieciešama nepārtraukta apkalpošana. Līdz ar to darba devēja kompetencē ir pieņemt lēmumu, vai viņa uzņēmuma darbības veids ir tāds, ka nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu.

Par darbu svētku dienā jāpiešķir darbiniekam atpūta citā nedēļas dienā vai jāizmaksā atbilstīga atlīdzība. Likums to tieši nenosaka, tomēr būtu labi, ja puses jau iepriekš vienotos, kā tiks kompensēta strādāšana svētku dienā: ar citu apmaksātu atpūtas dienu vai piemaksu atbilstoši Darba likuma 68. pantā noteiktajam apmēram – ne mazāk kā 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 % apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas