E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27718
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokli piemēro gada ienākumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Keti

Esmu meistars skaistuma jomā, pašnodarbinātā statusā. Vēlos iegūt papildus oficiālu darbu. Vai pašnodarbinātība kaut kā ietekmē nodokļu apjomu no oficiālā darba un otrādi? Vai viņi ietekmē viens otru? Vai arī katrs darbības veids tiek veikts paralēli un informācija tiek apkopota tikai gada deklarācijā? Bet tad tikai kā informācija?

A
atbild:
08. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais nodokļus no savas saimnieciskās darbības ienākumiem maksā pats. Darba ņēmējam nodokļus aprēķina un ietur darba devējs no darba ņēmēja ienākumiem. Katrs darbības veids ir atsevišķi.

Gada ienākumu deklarācijā informācija ir nodokļu piemērošanai. Gadā ienākumi tiek summēti, jo iedzīvotāju ienākuma nodoklim ir progresīvās likmes: ienākumam līdz 20 004 eiro – 20%; ienākumam no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro – 23%; ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro – 31%.

Saistība paralēlajiem ienākumu gūšanas veidiem ir arī ar minimālajām obligātajām iemaksām. Jo minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru personu veic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Minimālais iemaksu objekts ceturksnī ir 1500 eiro vai 500 eiro mēnesī. Lai noteiktu, vai tiek izpildīta prasība par minimālajām iemaksām, summē gan algota darba, gan pašnodarbinātā ienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas