E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27678
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pirmsskolas pedagogam jāapmaksā arī gatavošanās nodarbībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2022
Solvita

Labdien! Mūsu PII darba laiks ir 60 stundas nedēļā. Uz vienu grupu ir pusotra skolotāja likme. Tas nozīmē, ka skolotājam vienas likmes ietvaros jāstrādā 40 kontaktstundas, kas pārsniedz MK noteikumos Nr. 445 noteikto slodzes sadalījumu pirmsskolā (36 + 4). Gatavošanās stundām netiek apmaksāta. Vai tas ir likumīgi? Kā šo jautājumu var risināt ar pašvaldību, ja šāda kārtība noteikta visās pilsētas PII?

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 32.3. punktā pirmsskolas izglītības pedagogiem noteiktā slodze ir 40 darba stundas nedēļā, tai skaitā 36 darba stundas ar izglītojamiem un 4 darba stundas – sagatavošanās nodarbību vadīšanai.

Noteikumu 11. punktā noteikts, ka pedagogu darba algu (darba samaksas daļu, kas noteikta, ņemot vērā pedagoga mēneša darba algas likmi un slodzi) katru gadu nosaka izglītības iestādes vadītājs, veicot tarifikāciju (saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu). Minēto noteikumu 2. pielikumā “Tarifikācijas veidlapu paraugi” ievietotajā veidlapā Nr. 2 “Pirmsskolas pedagogu tarifikācija”, ailē “slodze nedēļā stundās”, norāda stundu skaitu darbam ar izglītojamiem, stundu skaitu citu pienākumu veikšanai, kopējo apmaksāto stundu skaitu un stundu skaitu likmēs.

Tarifikācijas veidlapā nav izdalīta aile, kurā būtu jānorāda stundu skaits, lai sagatavotos nodarbību vadīšanai, bet tas nenozīmē, ka šīs stundas varētu netarificēt. No jau iepriekš minētajā noteikumu 32.3. punktā noteiktā nepārprotami izriet, ka pirmsskolas skolotājam tarificētajās 40 darba stundās nedēļā ietilpst 36 stundas darbam ar izglītojamiem un 4 stundas – sagatavošanās nodarbību vadīšanai. Tās visas ir arī jāapmaksā. Ja pedagogam nav tarificēta viena slodzes likme, mainās arī tarificēto stundu skaits darbam ar izglītojamiem un gatavošanās nodarbībām paredzēto stundu skaits, saglabājot noteikto proporciju X (36 + 40).

Vispirms iesakām darba samaksas jautājumu risināt ar PII vadību, tostarp iepazīstoties ar Jums tarificēto stundu skaitu un saņemot atbilstošus skaidrojumus.

Tā kā neesat minējusi apdzīvoto vietu, kurā atrodas konkrētā izglītības iestāde, nav iespējams konstatēt, vai visās pilsētas PII būtu noteikta tāda pedagogu darba samaksas kārtība, kas vērtējama kā prettiesiska. Ja visās pašvaldības PII patiešām netiek apmaksāta gatavošanās nodarbībām, iesakām ar rakstisku iesniegumu vērsties atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes institūcijā vai pašvaldības domē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas