E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27659
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja zūd uzticēšanās starp radiniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2022
Olga

Labdien! Mans tēvs dzīvo viens un saņem pensiju. Viņš pats naudu neredz, jo brālis rūpējas par naudu, rēķinu samaksu, vienu reizi nedēļā nopērk un atved viņam pārtikas produktus. Man ir šaubas, ka tēva pensija netiek pilnībā izlietota viņa vajadzībām un viņa brālis atlikušo naudu izmanto savām interesēm. Kur jāvēršas pēc palīdzības, lai atrisinātu šo jautājumu un lai kāds varētu atbalstīt manu tēvu?

A
atbild:
15. novembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Personai var ierobežot rīcībspēju, ja garīga rakstura vai citi veselības traucējumi personai, kura nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt, nav pārejoši. Rīcībspēja ir ierobežojama, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Saskaņā ar Civillikuma 358.1 panta pirmo daļu rīcībspēja personai ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem var tikt ierobežota tādā apjomā, kādā persona nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt. Rīcībspējas ierobežojuma apjomu nosaka tiesa. Līdz ar rīcībspējas ierobežošanu personai ir nodibināma aizgādnība.

Ja tēvam rīcībspēja nav ierobežota un nav nodibināta aizgādnība, iespējams, starp brāļiem pastāv vienošanās, kādā kārtībā un apmērā tēva brālis palīdz jūsu tēvam. Ja jums rodas šaubas par tēva naudas līdzekļu pareizu izlietojumu, iespējams, sarunu ceļā jānoskaidro, vai jūsu tēvs ir apmierināts ar brāļa palīdzību un vai tēva līdzekļi tiek iztērēti godprātīgi.

Papildus vēršu uzmanību Krimināllikuma 177. panta pirmajai daļai, kas paredz, ka par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas