E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27636
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
3
1
3

Izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt jebkurš no mantiniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2022
Dzīve

Nomira tuvinieks. Viens no līdzmantiniekiem (viens no mirušā bērniem) nevēlas atklāt mantojuma lietu, dažādos veidos mēģinot otru līdzmantinieku atrunāt. Tāpēc otram līdzmantiniekam (abi ir likumiski mantinieki) ir aizdomas, ka pirmais līdzmantinieks apzināti kavējas. Cik zināms, nepieprasīta manta, par kuru zina vai nezina mantinieki, piekritīs valstij. Vai pastāv kādas iespējas rīkoties situācijā, ka viens no iespējamajiem līdzmantiniekiem grib panākt, ka otrs līdzmantinieks ne par ko neuzzinās, jo mantojuma lieta gadu pēc mantojuma atstājēja nāves brīža var būt publiski neizsludināta, un tad pirmais līdzmantinieks var saņemt mantojumu, noklusējot par otru līdzmantinieku? Kā un kur var noskaidrot, kas tieši piederēja cilvēkam (īpašums, nekustamā manta, uzņēmums u. c.), pēc kura nāves likumiskā ceļā esi kļuvis par mantinieku? Paldies!

A
atbild:
31. oktobrī, 2022

Par mantojuma atstājējam piederošo mantu var uzzināt publiskajos reģistros, piemēram, Uzņēmumu reģistrā, vietnēs, kurās ir pieeja dažādiem publiskajiem reģistriem (jānorāda, ka tas var būt maksas pakalpojums), kā arī, atklājot mantojumu, ir iespēja uzticēt mantojuma inventāra sarakstu sastādīšanu zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš var apzināt mantojuma atstājēja mantojumā ietilpstošo mantu, t. sk. mantojuma atstājēja parādus. Vairāk par mantojuma inventāra saraksta sastādīšanu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā “Mantojuma inventāra saraksts – iespēja nemantot aizgājēja atstātos parādus”.

Ir sarežģīti komentēt līdzmantinieka apsvērumus un paredzēt viņa turpmāko rīcību, tomēr vēršu uzmanību, ka saskaņā ar Notariāta likuma 294. pantu izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kuras pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori. Tas nozīmē, ka, lai atklātu mantojumu, nav nepieciešama abu līdzmantinieku piekrišana. Līdz ar to, lai novērstu līdzmantinieku potenciāli negodprātīgu rīcību un problēmas nākotnē, ieteiktu mantiniekam rīkoties proaktīvi un nekavējoties vērsties pie notāra, lai uzsāktu mantojuma lietu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas