E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27618
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
11
1
11

Vai strādājošam pensionāram pārrēķina pensiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Natālija Ābola

Labdien! 2015. gada augustā 62,5 gadu vecumā man tika piešķirta pensija. Tobrīd mans nepārtrauktais darba stāžs bija 45 gadi. Es turpinu strādāt, un šobrīd mans darba stāžs ir 52 gadi. Kādi dokumenti ir nepieciešami, lai veiktu vecuma pensijas pārrēķinu saskaņā ar esošo darba stāžu un veiktajām sociālajām iemaksām?

A
atbild:
18. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī pensijas vecumā strādājošais ir sociāli apdrošināms, no darba algas tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tai skaitā pensijai, tādējādi uzkrājas pensijas kapitāls.

Strādājošajiem vecuma pensijas saņēmējiem ir tiesības veikt pensijas pārrēķinu saistībā ar uzkrāto pensijas kapitālu pēc pensijas piešķiršanas. Tam nepieciešams tikai iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. Papildu dokumenti nav nepieciešami, jo informācija (par apdrošināšanas stāžu un veiktajām iemaksām), saskaņā ar kuru veic pārrēķinu, ir VSAA rīcībā.

Pirmo pensijas pārrēķinu var veikt pēc pensijas saņēmēja izvēles, proti, beidzoties darba attiecībām, vai arī jebkurā citā laika periodā. Nākamo pārrēķinu var veikt (iesniegt iesniegumu) ne agrāk kā pēc 12 mēnešiem no pēdējā pārrēķina.

Iesniegumu var iesniegt gan portālā Latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums vecuma pensijas pārrēķināšanai sakarā ar uzkrāto pensijas kapitālu”, gan klātienē VSAA. Iesnieguma veidlapa ir pieejama VSAA mājaslapā šeit. Ja ir neskaidrības, jāsazinās ar VSAA.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas