E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27610
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses

Apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Pēc CSNg kļuvu invalīds. Pirms avārijas strādāju maz stundu. Vidējā algas izpeļņa bija 5 eiro/stundā neto. Kādu naudas summu es saņemšu no apdrošināšanas kompānijas? 160 stundas/mēn. x 5 eiro/stundā = 800 eiro? Atvainojiet, es neizprotu Darba likumu! Paldies!

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Ja esat cietis ceļu satiksmes negadījumā, cietusī persona vēršas pie vainīgās personas apdrošinātāja vai arī pie sava apdrošinātāja, ja ir iegādāta OCTA polise, un persona iesniedz pieteikumu par nodarītajiem zaudējumiem.

Tātad apdrošināšanas atlīdzību par ceļu satiksmes negadījumā (CSNg) nodarītajiem zaudējumiem CSNg cietušajiem atlīdzina apdrošināšanas sabiedrība, kura apdrošinājusi zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību. Ja CSNg izraisītāja transportlīdzeklis reģistrēts un apdrošināts citā valstī, tad zaudējumus atlīdzina šī apdrošinātāja pārstāvis Latvijā vai, ja tāda nav, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.

Tiek kompensēti zaudējumi par transportlīdzekļa bojājumiem, lai to atjaunotu tādā stāvoklī, kāds tas bija pirms ceļu satiksmes negadījuma. Iespējams saņemt atlīdzību arī par automašīnas evakuāciju, ja tāda ir bijusi nepieciešama. Tiek atlīdzināti zaudējumi par transportlīdzekļa bojāeju, ja tā remonts nav tehniski iespējams vai ir ekonomiski nepamatots, par ceļa, ceļa būves, ēkas, būves un citas mantas bojājumiem un videi nodarīto kaitējumu.

Tāpat CSNg rezultātā no OCTA tiek atlīdzināti materiālie zaudējumi par personai nodarītajiem veselības kaitējumiem, valsts un pašvaldību izdevumi par cietušo ārstēšanu un izmaksātajiem pabalstiem un pensijām, apbedīšanas izdevumi, kā arī ir iespēja saņemt vienreizēju maksājumu par nemateriālajiem zaudējumiem.

Ceļu satiksmes negadījumā cietušais var saņemt informāciju par zaudējuma atlīdzināšanu, vēršoties pie CSNg izraisījušā transportlīdzekļa īpašnieka apdrošinātāja vai, ja tāda nav, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā.

Savukārt apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem nosaka Ministru kabinets.

Materiālo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1108 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem”, bet nemateriālo zaudējumu, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām saistībā ar cietušā fizisku traumu, sakropļojumu, invaliditāti, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1. grupas invaliditāti, apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka atsevišķi Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas