E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2761
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Maternitātes pabalsts mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2013
Judīte

Labdien. Taisos strādāt mikrouzņēmumā, darba devējs teica, ka visas sociālās garantijas ir kā mikrouzņēmumā. Izšķirstīju internetu un sapratu, ka būtiski nekādu sociālu garantiju nav, tikai apmaksāts atvaļinājums 4 nedēļas. Paralēli arī strādāju vienā no valsts iestādēm. Jautājums ir šāds, vai, strādājot mikrouzņēmumā, man būs pēc kāda laika pieejams maternitātes pabalsts (pēc gada, pēc diviem), vai pabalsts būs minimāls un atkarīgs no tā, cik daudz darba devējs par mani ir maksājis nodokļus? Cik daudz jānostrādā, lai nākotnē nevajadzētu raizēties par pabalstu?

A
atbild:
27. augustā, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 2.punktu mikrouzņēmuma (turpmāk tekstā - MU) darbinieks ir darba ņēmējs. Kā darba ņēmējam viņam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējiem.

Tomēr atšķirībā no citiem darba ņēmējiem MU darbiniekiem pakalpojumi netiek aprēķināti no darbinieka faktiskās algas, bet gan no tās summas, no kuras tiek samaksātas obligātās iemaksas.

Mikrouzņēmumu nodoklis ir 9% no uzņēmuma apgrozījuma. Tas ir ļoti maz, salīdzinot ar to, ko maksā citi darba ņēmēji un darba devēji. Proti, no uzņēmuma 100 latu apgrozījuma nodoklis ir 9 lati, un no tiem tikai 65% ir sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pārējais – citi nodokļi.

Tātad, ja MU darbiniekam rodas tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus (slimības, bezdarbnieka, maternitātes, vecāku pabalstus u.c.), tad tie tiek aprēķināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā no VSAA aprēķinātā obligāto iemaksu objekta.

Ja cilvēks strādā uzņēmumā, kas nemaksā mikrouzņēmuma nodokli un paralēli ir arī darba ņēmējs MU, tad valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumi tiek aprēķināti no summām, no kurām tiek veiktas obligātās iemaksas pie abiem darba devējiem (pie darba devēja, kas nav MU nodokļa maksātājs - no faktiskās algas, pie darba devēja, kas maksā MU nodokli  - no VSAA aprēķināta iemaksu objekta).

MU darbiniekiem ir paredzēta iespēja brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai. Šāda iespēja gan tiek paredzēta ar nosacījumu, ja strādā tikai MU (vai vairākos), kuriem ir šī nodokļa maksātāja statuss un nav darba ņēmējs pie cita darba devēja vai nav obligāti apdrošināts kā pašnodarbinātais.

MU darbinieki, brīvprātīgi pievienojoties sociālajai apdrošināšanai, sociālās iemaksas var veikt no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas nepārsniedz 500 latus mēnesī.

Ja MU darbinieks ir pievienojies sociālajai apdrošināšanai brīvprātīgi un pats veicis papildu sociālās iemaksas, tad, aprēķinot VSAA piešķiramos pakalpojumus, tiek ņemts vērā VSAA aprēķinātais obligāto iemaksu objekts un arī summa, no kuras brīvprātīgi veiktas iemaksas.

Ja cilvēks paralēli strādā uzņēmumā, kas nemaksā MU nodokli, brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai nevar.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par iepriekšējo 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus kalendāras mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas