E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27607
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Vide
3
5
3
5

Zemes atmežošana un kompensācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2022
Krista

Atmežošana būvniecībai. Mantojumā ir saņemta zeme, uz kuras vēlos uzbūvēt nelielu namiņu. Zeme ir pilsētas teritorijā, pēc teritorijas iedalījuma ir paredzēta apbūvei, bet skaitās meža zeme (priežu mežs). Pirmo reizi saskaros ar “atmežošanu”, kas nozīmē, ka man jāmaksā kompensācija par oglekļa piesaistes potenciāla samazināšanos. Esmu šokā par šīs kompensācijas apjomu – aptuveni 20 eiro/m2.  Tas ir par katru apbūves m2 un piebraucamajiem ceļiem, kas manā gadījumā kopumā veido apmēram 6000 eiro par 300 m2 (lielākā daļa ir piebraucamais ceļš un celiņi līdz mājai). Tā ir neadekvāta summa pret veikto nodarījumu! Esmu apskatījusi aprēķina formulu, un tur netiek ņemts vērā, ka netiks izzāģēts neviens koks, tostarp mežs ir vecs, un, kā zināms, oglekļa piesaistes potenciāls tur ir mazs. Par šo naudu pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem var izaudzēt vismaz 6 ha meža. Kāpēc tāda nesamērība? Papildu netaisnīgumu rada fakts, ka pašvaldībām un projektiem ar Eiropas fondu naudām atmežošanas kompensācija ir 0 eiro. Vēlos noskaidrot, kāpēc aprēķinā neiekļauj tik svarīgu informāciju (vai tiks izzāģēts mežs, meža vecums, kas tiks būvēts utt.)? Ja es tur sastādītu vēl dažas priedes, man neviens nekompensētu skābekli.

A
atbild:
28. oktobrī, 2022
Zemkopības ministrijas
Meža departaments

Mežs ir Latvijas vides nozīmīga sastāvdaļa. Meža politikas mērķis ir nodrošināt esošās meža platības nesamazināšanos, nosakot atmežošanas ierobežojumus. Tādēļ Meža likumā ir noteikts, ka platību atmežo, ja tas nepieciešams būvniecībai, derīgo izrakteņu ieguvei, lauksaimniecībā izmantojamās zemes ierīkošanai, īpaši aizsargājamo biotopu atjaunošanai, valsts sauszemes teritorijas aizsardzības un neaizskaramības nodrošināšanai vai valsts apdraudējuma situācijas novēršanai militārajos objektos un to aizsargjoslās un ja personai ir izdots kompetentas institūcijas administratīvais akts, kas tai piešķir tiesības veikt minētās darbības, un persona ir kompensējusi valstij ar atmežošanas izraisīto negatīvo seku novēršanu saistītos izdevumus. Kompensāciju pilnā apmērā ieskaita valsts pamatbudžetā un to izmanto mežsaimniecības atbalsta programmu finansēšanai, lai veicinātu oglekļa dioksīda piesaistes palielināšanu, piemērošanos klimata pārmaiņām un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

Kārtību, kādā aprēķina kompensāciju, nosaka Ministru kabineta 2012. gada noteikumi Nr. 889 “Noteikumi par atmežošanas kompensācijas noteikšanas kritērijiem, aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību”. Šajos noteikumos noteikts, ka persona valstij maksā kompensāciju, ja tiek atmežota zeme, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā mežs par oglekļa dioksīda piesaistes potenciāla samazināšanos, par bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un par vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslu un sanitāro aizsargjoslu funkciju kvalitātes samazināšanos.

Atmežošanas kompensāciju apjomu ir iespējams nozīmīgi samazināt, ieaudzējot mežu (izņemot plantācijas mežu). Kompensējamo mežaudzi ieaudzē tāda paša veida apgrūtinātajā teritorijā (jūsu gadījumā – pilsētas teritorijā). Attiecīgā persona tiesīga izvēlēties (atrast) meža ieaudzēšanas vietu ar nosacījumu, ka ieaudzētā meža platībai jābūt ne mazākai par 0,1 hektāru. Zeme var būt savā vai arī citas personas īpašumā.

Ja vēlaties vienkārši veikt būvniecību, tad būvprojekta izstrādes procesā dokumenti tiks nosūtīti Valsts meža dienestam kompensācijas aprēķināšanai, būvatļaujā būs ietverti atmežošanas nosacījumi.

Konsultācijas šajos jautājumos sniedz Valsts meža dienests.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas