E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31552
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Kā var saņemt mirušā pensiju

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Ligita

Man ir meitas izdota universālpilnvara, kurā rakstīts, ka varu saņemt viņai pienākošās naudas summas no visām personām, uzņēmumiem, iestādēm un firmām. Arī zvērināta notāre apgalvoja, ka varu veikt visas darbības. Nesen nomira meitas vecmāmiņa (mana vīramāte), un viņai palika neizmaksāta viena mēneša pensija, kuru pēc likuma var saņemt mana meita kā otrās pakāpes radiniece. VSAA darbiniece atteicās pārskaitīt pensiju uz manu kontu, apgalvojot, ka pilnvara šajā gadījumā nedarbojas un varu meitas vārdā tikai iesniegt iesniegumu, bet kontam jābūt meitas. Vai tiešām tā ir?

A
atbild:
23. janvārī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pensijas saņēmēja nāves gadījumā pensijas summas, kas ir aprēķinātas, bet nav izmaksātas līdz pensionāra nāvei, ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, bet citai personai – uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata, ja iesniegums nesaņemtās pensijas izmaksai VSAA ir iesniegts sešu mēnešu laikā pēc pensionāra nāves dienas.

Iesniegumu nesaņemtās pensijas izmaksai var iesniegt ar pilnvarotās personas starpniecību, iesniegumā norādot ziņas par personu, kurai ir tiesības uz mirušā nesaņemtā pakalpojuma izmaksu.

Tādējādi pilnvarotā persona var iesniegt iesniegumu nesaņemtās pensijas izmaksai, taču kontam jābūt atvērtam uz tās personas vārda, kurai ir tiesības uz konkrēto pakalpojumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas