E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27579
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Kad personai pienākas grūtniecības atvaļinājums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2022
Zane

Labdien! Jautājums par došanos grūtniecības atvaļinājumā. Vai ar likumu ir noteikts laiks, kad jādodas grūtniecības atvaļinājumā? Man saka, ka jādodas decembrī, taču es vēlos doties janvārī (dzemdības plānotas februāra beigās).

A
atbild:
25. oktobrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu paredz nevis darba tiesisko attiecību laiks, bet laiks līdz dzemdībām. Uz šo laika periodu tiek izsniegta darbnespējas lapa B (sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām). Ja persona gaida bērnu un strādā algotu darbu, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 18. punktu un 18.2. apakšpunktu darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe saistībā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas