E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27569
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai atvaļinājuma laiks ir jāiekļauj darba laika uzskaites tabulā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Anna

Labdien!
Mūsu uzņēmumā strādā darbinieki, kuriem ir noteikts summētais darba laiks. Attiecīgi pēc Darba likuma mēs aizpildām plānotos darba grafikus. Vai plānotajos darba grafikos ir jānorāda atvaļinājums? Ja ir, tad uz kādu likuma pantu varam atsaukties? Kas jāuzrāda darba grafikos?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 137. pants nosaka darba devēja pienākumu precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku.

Tas nozīmē, ka organizācijā ir jāizveido efektīva un pārskatāma darba laika uzskaites sistēma. Darba likuma komentāros skaidrots, ka virsstundu darbs, nakts darbs, kā arī darbs svētku laikā ir uzskaitāms atsevišķi.

Ja darbiniekam noteiktā apmērā tiek piešķirts ikgadējais atvaļinājums, tad darba devējs par to izdod rīkojumu. Rīkojums ir dokuments, uz kura pamata darbiniekam attiecīgajā periodā nav jābūt darbā, par kuru tiek aprēķināta un izmaksāta atvaļinājuma nauda, jo darbinieks izmanto savas tiesības uz atvaļinājumu. Darbiniekam piešķirtā atvaļinājuma periods ir iekļaujams darba laika uzskaites grafikā kā atvaļinājuma laiks, tādējādi atspoguļojot attiecīgajā mēnesī faktiski nostrādāto darba laiku un darbinieka legālu prombūtni atvaļinājuma laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas