E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27568
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Vai, pārdodot īpašumu vecākiem, daļa naudas jādod bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Rita

Labdien! Mātei pieder nekustamais īpašums, kas tika pārdots bez bērna (pieauguša bērna) rakstiskas piekrišanas. Vai mātei likumīgā kārtā, pārdodot nekustamo īpašumu, nav jādalās ar iegūto naudu? Vai bērns tiesiskā ceļā var atgūt kādu daļu no naudas, kuru māte saņēma, pārdodot nekustamo īpašumu?

A
atbild:
26. oktobrī, 2022

Civillikuma 994. pants nosaka, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Īpašumtiesības nozīmē, ka īpašniekam vienam pašam ir pilnīgas varas tiesības pār lietu, ciktāl šīs tiesības nav pakļautas sevišķi noteiktiem aprobežojumiem (Civillikuma 1036. pants), un īpašnieks, kā dzīvojot, tā arī nāves gadījumam, var atsavināt un atdot citam savu īpašumu pilnīgi vai pa daļai, vai tikai zināmas īpašumā ietilpstošas tiesības (Civillikuma 1037. pants).

Tas nozīmē, ja māte bija vienīgā konkrētā īpašuma īpašniece un nepastāvēja nekādi ierobežojumi īpašuma pārdošanai (piemēram, aizliegums pārdot bez rakstiskas piekrišanas, kas nostiprināts zemesgrāmatā), tad māte var pārdot sev piederošo īpašumu un brīvi rīkoties ar naudu, kuru ir saņēmusi īpašuma pārdošanas rezultātā. Tiesību akti neparedz pienākumu mātei izmaksāt daļu no šīs naudas bērniem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas