E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27548
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Skursteņa tīrīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2022
Anna

Sveiki! Ciemata centrā atrodas privātmāja, viena no daudzām, kura tiek apkurināta ar malkas apkuri. Jau otro, ja ne trešo, sezonu tieši no šīs mājas skursteņa nāk smirdīgi, melni dūmi, kas neceļas gaisā un izplatās pa visu ciemata centru. No citām mājām šādi dūmi nenāk. Es baidos, ka īpašnieki netīra skursteni un māja kādā brīdī “uzies gaisā”. Ciemata iedzīvotājiem ir nepatīkami, nav iespējams iziet pastaigāties, nesasmirdinot drēbes un nesaelpojoties dūmus. Vai ir kāda inspekcija, kurai varētu ziņot, lai tā veiktu apskati?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ar šo jautājumu ieteiktu vērsties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) reģionālajā nodaļā. Netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams. Ugunsdzēsēji glābēji ik gadu dodas uz vairāk nekā 500 izsaukumiem, kur dūmvados deg sodrēji, informējis VUGD.

VUGD atgādina, ka pirms apkures sezonas sākuma ir jātīra sodrēji no dūmeņiem un krāšņu, pavardu dūmkanāliem, ko vislabāk izdarīs skursteņslaucītājs, taču, ja privātmāju saimnieki prot un zina, kā veikt skursteņu tīrīšanu, viņi to var veikt arī patstāvīgi. Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma (līdz 1. novembrim). Savukārt ilgdedzes cietā kurināmā ierīces un iekārtas dūmvadi vēl papildus vienu reizi jātīra apkures sezonas laikā (no 1. novembra līdz nākamā gada 1. martam).

Reizi piecos gados jāveic arī apkures sistēmas tehniskā stāvokļa novērtējums, ko var veikt speciālists.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas