E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27526
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ieturējums no darba algas, ja slimots atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2022
Anna

Labdien! Vasarā, atvaļinājuma laikā, ieguvu traumu un visu atvaļinājumu biju uz darbnespējas lapas. Atvaļinājumu pārcēla uz nākamo gadu. Par nostrādāto mēnesi man tika ieturēta visa alga, neizmaksājot ne centa, jo ir konstatēta pārmaksa. Vai ir likumīgi ieturēt visu algu?

A
atbild:
17. oktobrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 150. panta sestās daļas noteikumiem ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Tā kā darbiniekam, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, tiek aprēķināta un izmaksāta atvaļinājuma nauda par piešķirto atvaļinājuma laika periodu, iestājoties pārejošai darbnespējai atvaļinājuma laika periodā, atvaļinājums ir pārceļams vai pagarināms par darbnespējas periodu un veicams izmaksātās atvaļinājuma naudas pārrēķins saistībā ar iestājušos pārejošo darbnespējas periodu, par kuru atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” izmaksājama slimības nauda (par darbnespējas lapu A to izmaksā darba devējs) un slimības pabalsts (par darbnespējas lapu B to apmaksā Valsts sociālā apdrošināšanas aģentūra). Par vienu un to pašu periodu nevar būt izmaksāta gan atvaļinājuma nauda, gan slimības nauda.

Ja atvaļinājums tiek pagarināts saistībā ar atvaļinājuma laika periodā iestājušos darbnespēju par neizmantotajām atvaļinājuma dienām, par kurām jau ir izmaksāta atvaļinājuma nauda, tās izmaksa par neizmantotajām atvaļinājuma dienām saistībā ar iestājušos darbnespēju ir pārceļama uz to laiku, kad faktiski darbiniekam ir pagarināts atvaļinājums. Tādējādi nav nepieciešams veikt ieturējumu, jo darbinieks faktiski izmanto neizmantotās atvaļinājuma dienas, par kurām jau ir izmaksāta darba samaksa.

Turklāt gadījumā, ja darbinieks nevēlas pagarināt atvaļinājumu par atvaļinājuma laikā iestājušās darbnespējas perioda dienām, bet vēlas pārcelt atvaļinājuma laiku uz citu laiku, tad darba devējam atbilstoši Darba likuma 78. panta pirmās daļas 1. punktam ir tiesības atprasīt darbiniekam pārmaksāto naudas summu (par neizmantotajām atvaļinājuma dienām izmaksāto atvaļinājuma naudas daļu), veicot ieturējumus no darbinieka darba samaksas. Darba devējs var dot rakstveida rīkojumu par ieturējumu izdarīšanu ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas. Par šāda rīkojuma izdošanu darba devējs nekavējoties paziņo darbiniekam.

Turklāt atbilstoši Darba likuma 78. panta trešajai daļai, ja darbinieks apstrīd darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas.

Darba likumā nav noteikts ierobežojums ieturējuma apmēram, kas tiek veikts, atprasot darbiniekam pārmaksāto naudas summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas