E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27438
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Atzīme nenodibina servitūta tiesību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2022
Alvis

Labdien!

Pēdējo dienu laikā ir radušās nelielas domstarpības par ceļu izmantošanu, lai nokļūtu līdz īpašumam. Situācija: pēdējā mēneša laikā tiek veikta mežizstrāde blakus esošajā zemesgabalā, kā rezultātā ir sabojāts iebraucamais ceļš gar vairākiem īpašumiem. Viens no kaimiņiem vēlas bloķēt ceļu, lai tas netiktu bojāts ar baļķvedējiem. Mans īpašums atrodas aiz kaimiņa īpašuma, un, lai nokļūtu mājās, man jābrauc pa vidu ceļam, kas ved gar divu kaimiņu īpašumiem. Zemesgrāmatā ir ieraksts: “Atzīme-050510-servitūts ar tiesību uz braucamo ceļu par labu autoceļam.” Vai šī atzīme man ļauj izmantot ceļu gar kaimiņu īpašumiem? Vai nākotnē varētu rasties problēmas ar kaimiņu, ja viņš man neļauj izmantot ceļu, lai nokļūtu līdz savam īpašumam? Mana īpašuma kadastra numurs: 40940020056. Kaimiņu īpašumu kadastra numuri, kuri vēlas uzstādīt barjeru, lai ierobežotu satiksmi smagajai tehnikai un, iespējams, nākotnē arī citiem kaimiņiem, tai skaitā man: 40940020059 un 40940020058.

Paldies par veltīto laiku! Jauku dienu!

A
atbild:
29. septembrī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar tiesu prakses atziņām nav pamata uzskatīt, ka atzīme būtu uzskatāma par servitūta tiesību, jo šāds zemesgrāmatas ieraksts neapliecina braucamā ceļa servitūta nodibināšanu par labu citam nekustamajam īpašumam.

Jāņem vērā, ka atzīme nenodibina servitūta tiesību, bet, pirms nav nodibināta servitūta tiesība likumā noteiktajā kārtībā, tās izlietošana, respektīvi, pārvietošanās pa strīdus ceļu, nebūtu pieļaujama.

Servitūta tiesība ir atzīstama par spēkā esošu, ja ir nodibināti visi servitūtam nepieciešamie noteikumi, proti, pastāv valdošais un kalpojošais īpašums (Civillikuma 1141. pants); servitūtam jādod labums tā izlietotājam (Civillikuma 1135. pants), nevis tikai ērtības; servitūta tiesība ir spēkā pēc tās ierakstīšanas zemesgrāmatā (Civillikuma 1235. pants), norādot īpašumu, kuram par labu servitūts nodibināts (Civillikuma 1130. pants), un nosakot precīzu servitūta apmēru (Civillikuma 1132. pants un Zemesgrāmatu likuma 47. panta pirmās daļas 2. punkts).

Ja šie nosacījumi nav ievēroti, tad, protams, agrāk vai vēlāk var rasties domstarpības ar kaimiņu par piekļuves iespējām īpašumam.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas