E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27368
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Kā nodokļus maksā jūrnieki

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
Annemarija

Labdien! Nesen sāku strādāt par jūrnieku kompānijā “Stena Line” uz pasažieru prāmja, kas kursē maršrutā Ventspils–Nīnashamna. Interesē jautājums par nodokļiem, sociālajām iemaksām un pārējo, proti, kā tas notiek, vai tas jādara pašam, kuros datumos, kādas summas, – viss par un ap šo tēmu. Tā kā līdz šim esmu strādājis citās darbavietās, kur darba devējs pats visu nokārto un apmaksā, tad man nav ne mazākās nojausmas par šo lietu kārtošanu. Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
22. septembrī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

Jūrniekam, kurš nodarbināts uz starptautiskajos pārvadājumos izmantojama kuģa, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) apliekamais objekts ir:

  • virsniekam – 2,5 mēnešu minimālo darba algu apmērā (2022. gadā – 1250 eiro);
  • pārējam personālam – 1,5 mēnešu minimālo darba algu apmērā (2022. gadā – 750 eiro).

2022. gadā minimālā mēneša darba alga ir 500 eiro.

Šādā veidā ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina visām personām, kuras nodarbinātas uz starptautiskajos pārvadājumos izmantojama kuģa, neatkarīgi no tā, ar kādas valsts karogu kuģis ir reģistrēts.

Ja jūrnieku nodarbina darba devējs, kurš nav Latvijas Republikas rezidents un kura pienākums nav ieturēt nodokli izmaksas vietā, jūrniekam līdz nākamā gada 1. jūnijam, bet, ja 2022. gada ienākumi pārsniegs 78 100 eiro, – no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam, Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID) ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, uzrādot jūrnieka ienākumu deklarācijas D 21 pielikumā, un jānomaksā nodoklis vienotajā kontā.

Sastādot gada ienākumu deklarāciju, jūrnieku ienākumiem ir piemērojami:

  • attaisnotie izdevumi (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, izdevumi par izglītību un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, ziedojumi un dāvinājumi, t. sk. politiskajām partijām, iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumi);
  • gada diferencētais neapliekamais minimums;
  • nodokļa atvieglojumi.

Ienākumam piemēro progresīvo nodokļa likmi:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro;
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 78100 eiro;
  • 31% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (obligātās iemaksas)

Ja fizisku personu nodarbina uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, kurš kuģo ar Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas karogu, obligātās iemaksas Latvijā netiek veiktas, jo jūrnieki ir sociāli apdrošināmi valstī, ar kuras karogu kuģo kuģis.

Obligātās iemaksas Latvijā var veikt darba devējs, vai šo pienākumu var pildīt pats darbinieks, ja viņš un darba devējs ir savstarpēji vienojušies. Lai veiktu obligātās iemaksas, darba devējam vai darbiniekam ir jāreģistrējas kā obligāto iemaksu veicējam Latvijā.

Obligāto iemaksu veikšanai jūrnieks var reģistrēties VID kā iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka – 10 dienu laikā pēc līguma noslēgšanas (uzrādot personu apliecinošu dokumentu un noslēgto līgumu).

Iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka – obligāto iemaksu likme vispārējā gadījumā ir 34,09%.

Iekšzemes darba ņēmējam pie darba devēja – ārvalstnieka – ir pienākums līdz ceturksnim sekojošā mēneša 17. datumam, t. i., līdz 17. aprīlim, 17. jūlijam, 17. oktobrim, 17. janvārim, iesniegt VID ziņojumu par obligāto iemaksu objektu un obligātajām iemaksām. Iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka – veic obligātās iemaksas līdz ceturksnim sekojošā mēneša 23. datumam.

Jūrnieki valsts sociālajai apdrošināšanai var pievienoties brīvprātīgi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Latvijas kompetentā institūcija sociālā nodrošinājuma jomā ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 (attiecas uz ES/EEZ valstīm uz Šveici) nosacījumiem uz personām, kuras nodarbinātas uz jūras kuģa, kas brauc ar dalībvalsts karogu, attiecas minētās dalībvalsts (karoga valsts) tiesību akti. Tas nozīmē, ka sociālās iemaksas ir veicamas tajā dalībvalstī, ar kuras karogu brauc kuģis. Tādējādi, ja persona ir nodarbināta uz kuģa/prāmja, kas brauc ar Zviedrijas karogu, tad sociālās apdrošināšanas iemaksas par šo personu ir jāveic Zviedrijā.

Savukārt, ja persona, kura tiek nodarbināta uz kuģa, kas brauc ar kādas dalībvalsts karogu, taču saņem atalgojumu no darba devēja, kuram juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta ir citā dalībvalstī, ir pakļauta otras minētās dalībvalsts tiesību aktiem, ja tā pastāvīgi dzīvo minētajā valstī. Piemēram, ja persona, kuras dzīvesvieta ir Latvijā, ir nodarbināta uz kuģa, kas brauc ar Zviedrijas karogu, bet saņem atalgojumu no Latvijā reģistrēta uzņēmuma (darba devēja), tad uz šādu personu attiecas Latvijas tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas darba devējs par šo personu maksā Latvijā.

Tā kā no uzdotā jautājuma nav saprotams, kurā valstī ir reģistrēts darba devējs, vai par personu tiek/netiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas valstī, ar kuras karogu brauc kuģis, personai jāvēršas pie darba devēja un jānoskaidro šie jautājumi.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas