E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27364
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Kaitējuma atlīdzību Černobiļas AES seku likvidācijas gadījumā arī pārskata 1. maijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
ingrīda

Labdien! Ja tika veikta pensiju indeksācija, kādēļ kaitīguma atlīdzība Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas gadījumā palika nemainīga?

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ikgadējā indeksācijā tiek pārskatītas valsts pensijas (vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensija) un apdrošināšanas atlīdzības par darbspēju zaudējumu un apgādnieka zaudējumu saistībā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, kas piešķirtas saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”. Minētās apdrošināšanas atlīdzības tiek piešķirtas, ja apdrošināšanas gadījums (noticis nelaimes gadījums darbā vai konstatēta arodslimība, vai minēto apstākļu dēļ iestājusies apdrošinātās personas nāve) iestājies pēc 1997. gada 1. janvāra.

Pensiju pārskatīšana (indeksācija) ir noteikta likumā “Par valsts pensijām”. Atlīdzību par darbspēju zaudējumu un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu pārskata atbilstoši likumā “Par valsts pensijām” noteiktajai valsts pensiju pārskatīšanas kārtībai. Tas noteikts likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”.

Savukārt kaitējuma atlīdzība Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas gadījumā ir paredzēta Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā. Saskaņā ar to kaitējuma atlīdzības apmērs tiek pārskatīts reizi gadā, 1. maijā, ņemot vērā iepriekšējā kalendāra gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī.

Tiesības saņemt kaitējuma atlīdzību Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas gadījumā ir:

  • Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam (ČAES dalībnieks), kuram noteikta invaliditāte saistībā ar ČAES avārijas seku likvidēšanas darbu veikšanu;
  • ČAES dalībniekam, kuram noteikts darbspēju zaudējums 10–25 % apmērā (bez invaliditātes noteikšanas) saistībā ar ČAES avārijas seku likvidēšanas darbu veikšanu;
  • mirušā ČAES dalībnieka darbnespējīgiem ģimenes locekļiem, kuri bijuši tā apgādībā un kuriem piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija.

Bērni pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas var saņemt kaitējuma atlīdzību, ja tie mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāki par 24 gadiem.

ČAES dalībnieks, kā arī mirušā ČAES dalībnieka bērni vienlaikus var saņemt kaitējuma atlīdzību un valsts pensiju (vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensiju), valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vai izdienas pensiju.

Vēl jāpiebilst, ka Černobiļas AES seku likvidēšanas dalībniekiem ikgadējā indeksācijā, kas šogad ir no 1. augusta, indeksē visu pensijas apmēru, to neierobežojot ar summu, kas ik gadu tiek noteikta kā indeksējamā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas