E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27357
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja nevar vienoties par uzturlīdzekļu summas grozīšanu, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2022
Iveta

Ja vienošanās par minimālajiem uzturlīdzekļiem bērnam ir noslēgta pirms 12 gadiem un ja tie tika aprēķināti no toreizējās minimālās algas 108 eiro apmērā, taču tagad minimālās algas apmērs ir krietni pieaudzis, vai var pieprasīt minimālos uzturlīdzekļus 150 eiro apmērā? Ja tas ir iespējams, kur vērsties, lai to nokārtotu?

A
atbild:
17. oktobrī, 2022

Ja vienošanās tika norādīta konkrētā summa (108 eiro) un ja nebija norādes, kā summa var mainīties, ņemot vērā valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad ir nepieciešams noslēgt grozījumus pie vienošanās, kurā tiks norādīta jaunā uzturlīdzekļu summa, kas atbilst valstī minimālajam apmēram bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam. Grozījumi ir jāparaksta abām pusēm, un tie ir pievienojami kā pielikums un ir neatņemama sastāvdaļa.

Ja vecāks, kurš maksā uzturlīdzekļus, nepiekrīt grozījumiem, otrs risinājums ir vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu summas palielināšanu un piedziņu no vecāka. Pieteikumā ir nepieciešams norādīt, kāda summa tika maksāta un kādu summu ir nepieciešams šobrīd piedzīt. Nav nepieciešams pierādīt un pamatot, kāpēc ir nepieciešama minimālā uzturlīdzekļu summa, jo saskaņā ar Civillikuma 179. panta piekto daļu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” minimālā uzturlīdzekļu summa ir jānodrošina jebkuram vecākam, neatkarīgi no viņa mantiskā stāvokļa.

Pieteikumā ir nepieciešams norādīt piedzenamo uzturlīdzekļu summu par gadu.

Ja kopējā summa nepārsniedz 2 500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu pieteikums ir izskatāms rakstveida procesā, un tiesā ir jāiesniedz pieteikuma veidlapa, kas ir pieejama šeit. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu valsts nodeva par pieteikumu uzturlīdzekļu piedziņai nav jāmaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas