E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27333
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
14
1
14

Skaidras naudas ierobežojumi darījumos starp privātpersonām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2022
Dāvis Gāls

Ar paziņu vienojāmies, ka es tai pārdodu kustamo mantu par 5 000 eiro skaidrā naudā. Tika sastādīts pirkšanas–pārdošanas līgums, un abi vienojāmies to elektroniski parakstīt. Pirms darījuma veikšanas un naudas saņemšanas līgums tika parakstīts no manas puses un nosūtīts otrai pusei. Veicām darījumu. Pēc vēlāka pieprasījuma paziņa mani informēja, ka līgumu nav parakstījusi un to nedarīs, jo darījums ir veiksmīgi noticis, nav pretenziju un līguma parakstīšanai nav jēgas. Kā pareizi deklarēt gūtos skaidras naudas ienākumus, ja līgumu, kas pamato šos ienākumus, otra puse nav parakstījusi? Nevaru atdot naudu, jo tā jau ir iztērēta. Turklāt paziņa kustamo mantu jau ir nodevusi trešajai personai, un to nav iespējams atgūt. Zinu, ka fiziskajām personām, kuras nav saimnieciskās darbības veicējas, obligāti jādeklarē skaidras naudas darījumi, kas pārsniedz 3 000 eiro.

A
atbild:
20. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli neapliek ienākumu no personiskā īpašuma (fiziskajai personai piederošām, personiskai lietošanai paredzētām kustamām lietām – mēbelēm, apģērbam un citām kustamām lietām) atsavināšanas. Neapliekamais ienākums ir jādeklarē tikai tad, ja tas ir vismaz 10 000 eiro apmērā.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā noteiktajam fiziskām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, nav atļauts skaidrā naudā veikt darījumus, kuru summa pārsniedz 7 200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Nodokļu maksātāji, kuri veic saimniecisko darbību, Ministru kabineta 2007. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 237 “Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi” 3.1. punktā noteiktajā kārtībā līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1. februārim deklarē visus iepriekšējā gada laikā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kurām nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 3 000 eiro. Jādeklarē visa veiktā darījuma kopsumma.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas