E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27305
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Lai izņemtu naudu bankā, jāuzrāda mantojuma apliecība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2022
Vija

Ja māte ir mirusi un viņas kontā ir palikusi nauda, līdz ar to ir bloķēta karte, vai dēls var vērsties bankā ar miršanas apliecību vai arī jāiet pie notāra? Kādi dokumenti ir vajadzīgi? Paldies!

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Lai izņemtu mirušās personas kontā esošos naudas līdzekļus, vēršoties bankā, ir jāuzrāda mantojuma apliecība, kas apliecina, ka persona ir mirušās personas mantinieks ar tiesībām saņemt kontā esošos naudas līdzekļus.

Tādēļ vispirms ir jāvēršas pie zvērināta notāra, lai uzsāktu mantojuma lietu.

Lai uzsāktu mantojuma lietu, dodieties pie zvērināta notāra, kas praktizē apgabaltiesas darbības teritorijā (Rīgas, Kurzemes, Zemgales, Vidzemes vai Latgales apgabaltiesas), kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Par mantojuma atklāšanās dienu uzskata dienu, kad iestājusies mantojuma atstājēja nāve. Līdz ar to mantojuma lietu pie notāra var uzsākt jau tūlīt pēc tam, kad saņemta miršanas apliecība. Pie notāra noskaidrosies, vai mirušais savu pēdējo gribu ir noformējis testamentā, mantojuma līgumā vai arī mantos likumiskie mantinieki.

Ja plānojat patstāvīgi sagādāt nepieciešamos dokumentus, sagatavojiet iesniegšanai notāram tuvinieka miršanas apliecību, privāto testamentu, ja mirušais tādu ir atstājis, publisko testamentu, ja mirušais tādu ir sastādījis (pieejams notāram Publisko testamentu reģistrā), dzimšanas apliecību (ja esat mirušā bērns). Ja dzimtais uzvārds ir mainīts, būs nepieciešama laulības apliecība vai uzvārda maiņas apliecība. Ja uzvārds mainīts vairākkārt, būs nepieciešami visi dzimtsarakstu dokumenti, lai pierādītu, ka persona, kura piesakās uz mantojumu, ir tā pati, kas norādīta tās dzimšanas apliecībā. Ja kāds no civilstāvokļa akta reģistrācijas ierakstiem nav saglabājies, juridisko radniecības faktu konstatē tiesā. Mantojuma lietā nepieciešamo dokumentu sagādāšanu varat uzticēt arī zvērinātam notāram. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas