E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23244
Lasīšanai: 3 minūtes
43
43

Ja noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2021
Ren

Labdien! Zinu, ka ar auto nedrīkst braukt bez TA, par ko ir administratīvais sods! Bet kā ir, ja esmu palaidis to garām un braucu kādu laiku bez TA, bet pārējais viss ir kārtībā – OCTA, nomaksāts nodoklis utt.? Vai, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumā, otras puses (vainīgā) OCTA segs izdevumus, ja esmu cietušais? Un kā ir, ja esmu vainīgais? Un kāds sods par braukšanu bez TA? Vai tad, ja uzliek sodu, tajā dienā var turpināt piedalīties satiksmē, piemēram, braukt uz CSDD? Paldies!

A
atbild:
01. septembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate tiek veikta, lai kontrolētu transportlīdzekļu tehnisko stāvokli, kā arī lai aktualizētu transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru un traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvo sistēmu, atklātu meklēšanā esošos transportlīdzekļus un veiktu normatīvajos aktos noteiktās kontroles funkcijas, kas saistītas ar piedalīšanos ceļu satiksmē.

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 71. panta pirmā daļa paredz, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 11 līdz 24 naudas soda vienībām (no 55 līdz 120 eiro apmērā).

Tiesiskās attiecības starp transportlīdzekļu īpašniekiem, tiesīgajiem lietotājiem un apdrošinātājiem sakarā ar transportlīdzekļu īpašnieku un tiesīgo lietotāju civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu regulē Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums (turpmāk – OCTA likums).

OCTA likuma 52. pants paredz, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijai un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai pirms transportlīdzekļa tehniskās apskates jāpārbauda attiecīgā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līguma spēkā esamība. Proti, transportlīdzekļa tehniskā apskate netiek veikta, ja transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskā atbildība nav apdrošināta.

Savukārt OCTA likuma 41. pantā paredzēts, ka apdrošinātājs ir tiesīgs iesniegt regresa prasību pret ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieku vai – transportlīdzekļa līzinga gadījumā – transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādīto transportlīdzekļa turētāju, ja transportlīdzeklim nav noteiktajā kārtībā izdarīta valsts tehniskā apskate un ceļu satiksmes negadījumā nodarītajam zaudējumam ir cēlonisks sakars ar transportlīdzekļa tehnisko stāvokli.

Regresa prasība ir apdrošinātāja izmantotās tiesības vērsties pret zaudējumus nodarījušu personu ar prasību segt nodarītos zaudējumus apdrošinātāja izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības apmērā.

Labs saturs
43
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas