E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27954
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
9
1
9

Autovadītājam jābūt līdzi vadītāja apliecībai vai personas apliecinošam dokumentam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Juris

Labdien! Kad iebraucu no Krievijas, uz robežas konstatēja, ka man nav līdz vadītāja apliecības. Tiku administratīvi sodīts pēc Ceļu satiksmes likuma 51. panta pirmās daļas. Lēmumā lasu, ka esmu pārkāpis 25. panta pirmās daļas 1. punktu, bet esmu Latvijas pilsonis, līdzi bija pase. Man taču bija līdz personu apliecinošs dokuments, bet tāpat tiku pie administratīvā soda.

A
atbild:
30. novembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

No Ceļu satiksmes likuma 51. panta pirmās daļas 1. punkta izriet, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav klāt vadītāja apliecības vai personu apliecinoša dokumenta atbilstoši šā likuma 25. panta pirmās daļas 1. punktam, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divu naudas soda vienību apmērā.

Savukārt atbilstoši minētā likuma 25. panta pirmās daļas 1. punktam mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt vadītāja apliecībai vai personu apliecinošam dokumentam (transportlīdzekļa vadītājam, par kura tiesībām vadīt attiecīgās kategorijas transportlīdzekli, pārvietojoties Latvijas teritorijā, izdarīts ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai traktortehnikas un tās vadītāju valsts informatīvajā sistēmā).

Ievērojot minēto, aicinu pārsūdzēt lēmumu par administratīvā soda piemērošanu, norādot, ka konkrētajā situācijā jums ir bijusi līdzi pilsoņa pase. Minēto pats par sevi apliecina fakts, ka jums tika dota atļauja šķērsot robežu, pretējā gadījumā, ja pilsoņa pase nebūtu līdzi, robežas šķērsošana tiktu liegta.

Lēmuma pārsūdzēšanas kārtībai jābūt norādītai attiecīgajā lēmumā, tomēr norādu, ka saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 168. panta pirmo daļu administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas. Minētā panta otrā daļa noteic, ka sūdzību iesniedz amatpersonai, kura pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā.

Ja konkrētajā gadījumā 10 dienu termiņš ir nokavēts, sūdzībā jāietver motivēts lūgums atjaunot procesuālo termiņu šādas sūdzības iesniegšanai un brīvā formā jānorāda, kādi konkrēti objektīvi iemesli ir bijuši šāda termiņa kavējumam.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas