E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27230
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2022
Līva

Sveicināti!
Ja es šobrīd atrodos BKA, tomēr esmu izlēmusi turpināt strādāt, vai bērna tēvs var BKA pārņemt sev un mājās auklēt bērnu? Bērnam ir divi mēneši, attiecīgi bērna tēvam vajadzētu būt BKA līdz nākamā gada decembrim. Paldies!

A
atbild:
22. septembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) faktiski var izmantot abi vecāki. Ikvienam strādājošajam vecākam Darba likuma 156. pantā paredzētas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saistībā ar bērna dzimšanu vai adopciju. BKA piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Darba devējs šo atvaļinājumu neapmaksā. Sociāli apdrošinātiem (nodarbinātiem) vecākiem ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, kurus maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Sieviete var saņemt dekrēta naudu jeb maternitātes pabalstu – pirms dzemdībām un pēc tām. Beidzoties pēcdzemdību slimības lapai B, sieviete vai nu atgriežas darbā, vai viņai pēc pieprasījuma tiek piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Valsts maksā vecāku pabalstu vienam no nodarbinātajiem vecākiem – vai nu bērna mātei, vai bērna tēvam. Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu, kas visiem vecākiem ir vienāds, proti, 171 eiro mēnesī. Sociālās apdrošināšanas pabalstus aprēķina individuāli, to apmērs ir atkarīgs no vecāka apdrošināšanas iemaksu algas (bruto darba algas).

Ja bērna māte ir saņēmusi maternitātes pabalstu, tad tēvs, kurš ir pieprasījis darbā BKA, vecāku pabalstu var saņemt pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām. Vecāku pabalstu maksā pilnā apmērā, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja vecāku pabalstu finansiāli izdevīgāk ir saņemt bērna mātei, taču viņa turpinās strādāt, fiziski neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu viņai izmaksās 30% apmērā no aprēķinātā.

Pabalsti jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja ir jautājumi par pabalstiem, jāsazinās ar VSAA, e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv, tālruņa numurs: 64507020.

Par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem var lasīt VSAA apkopotajā informācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas