E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27229
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
6
1
6

Vai arodslimības gadījumā maksā atlīdzību pensijas vecumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2022
Rūta Rastiņa

Labdien! Vai man, esot pensijā, pienākas kāda piemaksa/kompensācija pēc karpālā kanāla operācijas? Slimība sākās aptuveni pirms desmit gadiem, un operācija tika veikta 2022. gada augustā. 52 gadus strādāju zobārstniecībā – gan kā pasniedzēja universitātē, gan paralēli ar pacientiem privātajā klīnikā. Kopš 2008. gada saņemu valsts pensiju, bet turpināju strādāt līdz 2022. gada jūlijam. Paldies!

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja personai P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija ir konstatējusi arodslimību (ir izsniegts atzinums par arodslimību) un, pamatojoties uz to, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi darbspēju zaudējumu, kas ir lielāks par 25%, minētajai personai saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” ir tiesības uz 14. panta otrajā daļā noteikto apdrošināšanas atlīdzību, konkrētajā gadījumā – atlīdzību par darbspēju zaudējumu (turpmāk – atlīdzība) – un papildu izdevumu kompensāciju.

Tiesības uz atlīdzību ir apdrošinātai personai, par kuru darba devējs veicis (vai tam bija jāveic) valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām ne mazāk kā trīs gadus (kopš 01.01.1997.). Atlīdzību piešķir arī tad, ja persona vairs nav darba ņēmējs.

Atlīdzību aprēķina, ņemot vērā personai noteikto darbspēju zaudējumu un mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējā alga). Vidējo algu nosaka no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par nepārtrauktu 36 mēnešu periodu, kurā personai ir reģistrēta lielākā apdrošināšanas iemaksu algas summa pēdējo piecu gadu laikā pirms apdrošināšanas gadījuma (arodslimības konstatēšana) iestāšanās dienas.*

Ja personai saistībā ar arodslimības ārstēšanu ir radušies medicīniskie izdevumi, tad, pamatojoties uz maksājumu apliecinošiem dokumentiem, viņai ir tiesības uz šo izdevumu kompensāciju. To piešķir arī gadījumos, kad darbspēju zaudējums ir noteikts mazāks par 25%, tādēļ nav piešķirta atlīdzība.

Ja atlīdzība tiek piešķirta personai, kura saņem vecuma pensiju, tad to izmaksā šādi**:

  • ja vecuma pensijas apmērs ir mazāks par piešķirtās atlīdzības apmēru, izmaksā starpību starp atlīdzības apmēru un vecuma pensijas apmēru;
  • ja vecuma pensijas apmērs ir vienāds ar atlīdzības apmēru vai to pārsniedz, atlīdzības neizmaksā.

* Likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” (Likums) 12. panta pirmā un otrā daļa; Ministru kabineta noteikumu Nr. 50 “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība” 27. punkts.

** Likuma 20. panta devītā daļa.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas