E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27197
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Kā piemēro nodokli vairākās algota darba ienākumu vietās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Santa

Labdien! Redzu informāciju, ka algai virs 1667 eiro jāpiemēro 23% nodoklis. Darbavietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, bruto alga ir 1700 eiro. Vai 23% nodoklis tiek automātiski piemērots, vai man tas ir jāatzīmē? Strādāju arī otrā darbavietā, tur, cik es saprotu, standartā ir 23%. Nevēlētos nākamgad pārmaksāt, iesniedzot deklarāciju. Ja vienā darbavietā maksāšu 23% nodokli, vai var nākties otrā piemaksāt vēl 3%? Paldies!

A
atbild:
02. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta darba devējam, no algas līdz 1667 eiro ietur 20% ienākuma nodokli, algas daļai virs 1667 eiro – 23%.

Ja ienākuma izmaksātājam nav iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, algai piemēro 23% likmi.

Arī tajā darbavietā, kurā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, var piemērot 23% likmi visai algai. Darba ņēmējs algas nodokļa grāmatiņā var veikt atzīmi par 23% likmes piemērošanu vai arī darba devējam iesniegt rakstveida iesniegumu, lai ietur nodokli 23% apmērā arī no ienākumiem, kuriem piemērojama nodokļa likme 20%. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts: “Pamatojoties uz maksātāja rakstveida iesniegumu ienākuma izmaksātājam vai maksātāja veiktu atzīmi grāmatiņā, ienākuma izmaksātājs taksācijas gada laikā ietur nodokli saskaņā ar 23 procentu likmi arī no ienākumiem, kuriem saskaņā ar šī panta otro, trešo vai astoņpadsmito daļu piemērojama nodokļa likme 20 procentu apmērā. Ja nodokli ietur saskaņā ar 23 procentu likmi, pamatojoties uz maksātāja veiktu atzīmi grāmatiņā, šo likmi sāk piemērot ar nākamā mēneša 1. datumu.”

Nākamajā gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiek noteikts, vai nodoklis ir pārmaksāts vai jāpiemaksā. Nodokļa likme, kas jāmaksā no gada apliekamā ienākuma, ir šāda:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro (ienākuma 1. slieksnis);
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 2022. gadā 78 100 eiro (ienākuma 2. slieksnis);
  • 31% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 2022. gadā 78 100 eiro (ienākuma 3. slieksnis).
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas