E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27181
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai logopēds var novērtēt bērna vajadzības bez vecāku piekrišanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2022
Anete

Labdien! Vai logopēds bērnudārzā drīkst novērtēt manu bērnu, ja neesmu devusi savu piekrišanu?

A
atbild:
01. septembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Skolotāja logopēda darba uzdevumus un to veikšanai nepieciešamās prasmes, attieksmes, zināšanas un profesionālās kompetences nosaka Skolotāja logopēda profesionālās kvalifikācijas prasības, kuru 3.6. punktā, cita starpā, minēts, ka skolotājs logopēds izvirza izglītojamajiem ar runas, valodas un komunikācijas traucējumiem sasniedzamos mācību un logopēdiskās korekcijas darba mērķus, definē sasniedzamos rezultātus, īsteno atbalsta pasākumu nodrošināšanu sadarbībā ar vecākiem, pedagogiem un atbalsta personālu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 453 “Izglītojamo speciālo vajadzību izvērtēšanas metodika pirmsskolas izglītības iestādēs” 3. un 4. punktā noteikts: “3. Lai izvērtētu to izglītojamo speciālās vajadzības, kuri sasnieguši piecu gadu vecumu, pedagogs izmanto izglītojamo speciālo vajadzību izvērtēšanas veidlapu [..]. Izvērtēšanas veidlapā norāda, vai izglītojamam nepieciešams izglītības iestādes atbalsta speciālista atzinums. Ja nepieciešams izglītības iestādes atbalsta speciālista atzinums, to sniedz Ministru kabineta 2019. gada 19. novembra noteikumos Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām” noteiktajā kārtībā. 4. Pēc izvērtēšanas veidlapas aizpildīšanas izglītības iestādes vadītājs nodrošina, ka ar to tiek iepazīstināts izglītojamā likumiskais pārstāvis.”

Ministru kabineta noteikumu Nr. 556 “Prasības vispārējās izglītības iestādēm, lai to īstenotajās izglītības programmās uzņemtu izglītojamos ar speciālām vajadzībām” 4. punkts nosaka: “Izglītojamiem, kuriem nav pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinuma, bet kuriem konstatētas attīstības vai mācīšanās grūtības, izglītības iestādes atbalsta speciālisti (izglītības vai klīniskais psihologs, logopēds, skolotājs logopēds vai speciālais pedagogs), pamatojoties uz pilngadīga izglītojamā, nepilngadīga izglītojamā vecāku, bāriņtiesas iecelto aizbildņu vai aizgādņu (turpmāk – likumiskais pārstāvis) iesniegumu, veic attiecīgi pedagoģisko vai psiholoģisko novērtējumu un sniedz atzinumu. Atzinumā norāda ieteicamos atbalsta pasākumus atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam vai citus izglītojamam piemērotus pasākumus. Ja izglītojamā likumiskais pārstāvis nesadarbojas ar izglītības iestādi, pedagoģiskais vai psiholoģiskais novērtējums tiek veikts pēc izglītības iestādes iniciatīvas, par to informējot izglītojamā likumisko pārstāvi.” Savukārt minēto noteikumu 7. punktā paredzēts, ka izglītības iestādes vadītājs apstiprina izglītojamo speciālo vajadzību noteikšanas kārtību, kā arī individuālā izglītības programmas apguves plāna izstrādes un īstenošanas kārtību, nosakot katras plāna īstenošanā iesaistītās personas pienākumus un atbildību un par plāna īstenošanu atbildīgo pedagogu.

Svarīgi ir pievērst uzmanību arī Izglītības likuma 58. panta pirmās daļas otrajā punktā noteiktajam vecāku pienākumam sadarboties ar izglītības iestādi, kurā mācās bērns, ar pedagogiem un citām mācību procesā iesaistītajām personām.

Jūsu un, galvenais, paša bērna attīstības interesēs ir sadarboties ar pirmsskolas izglītības iestādi, tās atbalsta personālu un piekrist tam, ka skolotājs logopēds izvērtē jūsu bērnu. Gadījumā, ja pirmsskolas izglītojamajam tiek noteiktas speciālās, tostarp logopēdiska rakstura, vajadzības, viņam pienākas atbalsta pasākumi, tai skaitā arī attiecīgo atbalsta speciālistu, šajā gadījumā – skolotāja logopēda, palīdzība. Turklāt jums ir tiesības iesaistīties arī atbilstošo atbalsta pasākumu īstenošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas