E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27114
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi
2
2

Atkritumu konteineru novietošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2022
Juris

Manas privātmājas iebrauktuve atrodas blakus daudzstāvu mājas atkritumu konteineriem. Tādā veidā iebrauktuve tiek aizšķērsota, turklāt tiek plānota vēl viena konteinera uzstādīšana lielgabarīta atkritumiem.

A
atbild:
31. augustā, 2022

Atkritumu apsaimniekošanas kārtību Latvijā reglamentē Atkritumu apsaimniekošanas likums, kura 15. pants nosaka, ka atkritumu savākšana, pārkraušana, šķirošana, uzglabāšana, reģenerācija vai apglabāšana ir atļauta tikai tam paredzētajās vietās.

Īpašniekam vai nomniekam, kura īpašuma teritorijā tiek radīti sadzīves atkritumi, ir pienākums nodrošināt vietu atkritumu konteineram un tā atkritumu apsaimniekotāja transportlīdzekļa piekļuvi sadzīves atkritumu savākšanas punktam, kurš ir noslēdzis līgumu ar pašvaldību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt citus atkritumu savākšanas paņēmienus, ja zemes īpašnieks, kura īpašumā tiek radīti sadzīves atkritumi, objektīvu iemeslu dēļ nevar ievērot šī panta otrās daļas noteikumus.

Jums ir jāiepazīstas ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem (par atkritumu apsaimniekošanu) un tajos ietvertajām prasībām. Cita starpā, šādi pašvaldību saistošie noteikumi paredz, ka:

“Nekustamā īpašuma īpašnieks, valdītājs vai lietotājs, vai šo personu pilnvarots apsaimniekotājs, saskaņojot ar atkritumu apsaimniekotāju, norāda piemērotu vietu sadzīves atkritumu konteineru izvietošanai, kā arī nodrošina atkritumu apsaimniekotāja transporta netraucētu un brīvu piekļuvi tai un uztur kārtību un tīrību šajā vietā. Sadzīves atkritumu konteineru izvietošanai paredzētajām vietām ir jāatbilst normatīvajos aktos (tai skaitā pašvaldības apbūves noteikumos) ietvertajām prasībām, novietojot atkritumu konteinerus piebraucamā ceļa vai ielas malā. Ja objektīvu iemeslu dēļ tas nav iespējams, atkritumu konteineru iztukšošanas dienās tos no īpašumu pagalmiem pārvieto specializētajiem transportlīdzekļiem vai to apkalpei pieejamā vietā, kur tie netraucē gājēju un transportlīdzekļu kustību, kā arī nodrošina, lai pēc atkritumu izvešanas konteineri tiktu novietoti atpakaļ to pastāvīgajā atrašanās vietā.”

Ja jūsu tiesības (piekļuves tiesības jūsu īpašumam) tiek traucētas, tad jums ir jāvēršas pašvaldības policijā ar iesniegumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas