E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27108
Lasīšanai: 3 minūtes

Ieturējumu veikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2022
Silva

Labdien!

Man ir parāds, kas nodots tiesu izpildītājam. Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā. “Māmiņalga” ir vidēji 515 eiro, plus ģimenes valsts pabalsts par diviem bērniem un bērna kopšanas pabalsts par jaunāko atvasi. Pēc mana iesnieguma palielināja konta limitu. Iesniegumā arī minēju, ka ir nepilngadīgs bērns un lai tiek saglabāti līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Otrs bērns ir tēva apgādībā. Tiesu izpildītāja atsūtīja atbildi, ka iesniegums tiek noraidīts, jo nav pierādījumu, ka man piešķirts sociālā nodrošinājuma pabalsts. Vai visur minētā summa, kas ir sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, ir tieši šis pabalsts? Vai tie ir līdzekļi, kas būtu jāatstāj ar “māmiņalgu”/algu? Šādu pabalstu nesaņemu, tomēr, izlasot pieejamo informāciju, saprotu, ka tie ir līdzekļi, kas jāatstāj par katru nepilngadīgo bērnu. Vai esmu nepareizi sapratusi?

A
atbild:
28. septembrī, 2022

Varam sniegt tikai vispārīgu skaidrojumu.

No uzdotā jautājuma nav viennozīmīgi skaidrs, par ko ir runa. Iespējams, ar “līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā” ir domāti savulaik Civilprocesa likuma 594. pantā minētie līdzekļi, kas, veicot ieturējumus no parādnieka darba algas, papildus saglabājami par katru parādnieka apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu. Tādā gadījumā jānorāda, ka šis pants no 2021. gada 24. decembra ir grozīts un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu saglabājami ir līdzekļi 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. Bet konkrētajam bērnam ir jābūt reģistrētam parādnieka apgādībā, lai šie līdzekļi tiktu saglabāti.

No apraksta nav skaidrs, vai piedziņa tiek vērsta uz parādniecei izmaksāto vecāku pabalstu (t. s. “māmiņalgu”), jo Civilprocesa likuma 594. pants un tajā noteiktie ieturējumu un saglabājamo līdzekļu apmēri tiek piemēroti tikai šādā gadījumā. Savukārt, ja piedziņa ir vērsta tikai uz parādnieces naudas līdzekļiem kontā kredītiestādē, tad tiek piemērots Civilprocesa likuma 599.1 pants un parādniekam – fiziskai personai – tiek saglabāti naudas līdzekļi vienas minimālās mēnešalgas apmērā (uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – nauda 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas). Ja parādniece saņem pabalstus, uz kuriem saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. pantu aizliegts vērst piedziņu, šīs summas neapķīlā. Pabalsti, kuri netiek saņemti, nevar tikt pieskaitīti kā neapķīlājama summa.

Aicinām jūs sazināties ar savu tiesu izpildītāju un pārrunāt visas neskaidrības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas