E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27091
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Kā atrast mantinieku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Kristaps

Labdien! Jautājums par nekustamo īpašumu (būvi). Īpašniekam pieder zeme, uz kuras atrodas būve (maza koka ēka). Būve uzrādās kadastra informācijas sistēmā ar savu kadastra numuru, bet šīs būves īpašnieks ir miris. Ir izsniegta mantojuma apliecība mirušās radiniekam. Bet radinieks nav nostiprinājis šo būvi zemesgrāmatā, attiecīgi arī kadastrā joprojām kā īpašnieks uzrādās mirušā persona. Kopš mantojuma apliecības izdošanas pagājuši 10 gadi. Kādas ir iespējas zemes īpašniekam iegūt šo būvi savā īpašumā? Vai šajā gadījumā nav iestājies noilgums un būve palikusi bez īpašnieka? Ja būve sabrūk no vecuma, vai īpašuma tiesības neizbeidzas? Vēl jāpiemin, ka būves īpašnieks fiziski nav sasniedzams, nav kontaktinformācijas.

A
atbild:
26. decembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Ja mantinieks nav nostiprinājis īpašuma tiesības uz būvi zemesgrāmatā, tas nozīmē, ka īpašnieks ir tas, kurš ir miris.

Likumdošanā nav noteikts, cik ilgā laikā īpašuma tiesības ir jānostiprina zemesgrāmatā, līdz ar to noilgumam desmit gadi nav nekādas nozīmes.

Lai iegūtu būvi savā īpašumā, jums būtu jāvienojas ar būves īpašnieku par šo darījumu. Ja būve sabrūk, tas nenozīmē, ka beidzas īpašuma tiesības.

Mantinieka kontaktus ir iespējams iegūt pie notāra, pie kura ir kārtota mantojuma lieta. Mantošanas iesniegumu mantiniekam bija jāiesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.

Mantinieka kontaktus ieteiktu meklēt vietējā pašvaldībā, jo, visticamāk, kāds ir atbildīgs par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu un saņem par to paziņojumus no pašvaldības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas