E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27076
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Par dokumentiem mantojuma lietas uzsākšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Anita Keiša

Mamma nomira jūlijā. Kādi dokumenti man ir jāiesniedz un kur jāpiesakās uz mantojumu? Testaments nav atstāts. Mantojumā ir dzīvoklis un zeme. Kādi ir pieteikšanās termiņi?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Lai uzsāktu mantojuma lietu, jums jādodas pie zvērināta notāra, kas praktizē apgabaltiesas darbības teritorijā (Rīgas, Kurzemes, Zemgales, Vidzemes vai Latgales apgabaltiesas), kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Zvērinātu notāru kontaktinformācija pieejama šeit.

Pie notāra varat vērsties gan klātienē, gan attālināti, un notārs uzsāks mantojuma lietu.

Par mantojuma atklāšanās dienu uzskata dienu, kad iestājusies mantojuma atstājēja nāve. Līdz ar to mantojuma lietu pie notāra var uzsākt jau tūlīt pēc tam, kad saņemta miršanas apliecība.

Mantojuma lietas uzsākšana ieteicama gada laikā pēc mantojuma atstājēja nāves. Pie notāra tiks noskaidrots, vai mirušais savu pēdējo gribu ir noformējis testamentā, mantojuma līgumā vai arī mantos likumiskie mantinieki.

Iesniegšanai notāram jāsagatavo:

  • mātes miršanas apliecība;
  • privātais testaments, ja mirušais tādu ir atstājis;
  • publiskais testaments, ja mirušais tādu ir sastādījis (pieejams notāram Publisko testamentu reģistrā);
  • jūsu dzimšanas apliecība (ja esat mirušā bērns);
  • ja jūsu dzimtais uzvārds ir mainīts, būs nepieciešama laulības apliecība vai uzvārda maiņas apliecība. Ja uzvārds mainīts vairākkārt, būs nepieciešami visi dzimtsarakstu dokumenti, lai pierādītu, ka persona, kas piesakās uz mantojumu, ir tā pati, kas norādīta tās dzimšanas apliecībā.

Ja kāds no civilstāvokļa akta reģistrācijas ierakstiem nav saglabājies, juridisko radniecības faktu konstatē tiesā.

Notārs informēs par visiem vajadzīgajiem dokumentiem, kā arī mantojuma lietā nepieciešamo dokumentu sagādāšanu varat uzticēt zvērinātam notāram. 

Pēc mantojuma lietas uzsākšanas ir jāizlemj, vai pieņemt vai atraidīt mantojumu. Mantojuma pieņemšana nav obligāta. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, kurš ar mantojuma atstājēju noslēdzis mantojuma līgumu, izņemot, ja līgumā nav pielīgta šāda tiesība.

Mantojumu varat pieņemt vai atraidīt zvērināta notāra noteiktajā termiņā vai, ja šāds termiņš nav noteikts, gada laikā no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos, vēršoties pie zvērināta notāra.

Ja izlemsiet pieņemt mantojumu, kas jums pienākas, tad notāram jāiesniedz iesniegums par mantojuma pieņemšanu. Mantojumu varat atraidīt, iesniedzot par to notāram iesniegumu vai klusējot, proti, neatsaucoties aicinājumam mantot. Gribas izteikumu pieņemt vai atraidīt mantojumu (mantošanas iesniegumu) zvērināts notārs noformē kā notariālu aktu.

Plašāk par mantojuma uzsākšanas procesu varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Mantojuma kārtošanas gaita – soli pa solim”, kas pieejams šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas