E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27038
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

No saņemtā dāvinājuma vienpersoniski atteikties nevar

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Viktorija

Labvakar! Pirms desmit gadiem tēvs uz mana vārda juridiski noformēja dāvinājumu – dzīvokli. Šībrīža situācija ir tāda, ka tētis dzer un aptuveni gadu neapmaksā rēķinus par dzīvokli. Vai es vienpersoniski varu atteikties no šīs “dāvanas” tēta labā? Ja par dzīvokli netiek maksāts (komunālie maksājumi), vai pašvaldība kaut kādā veidā mani par to informēs? Ja es nenomaksāšu parādu, vai varu “bez sāpēm” atteikties no dzīvokļa pašvaldības labā? Man dzīvoklis nav vajadzīgs. Vai rēķinu nemaksāšana kaut kādā veidā var ietekmēt manu dzīvi (man ir cits īpašums, māja ir paņemta kredītā)?

A
atbild:
31. augustā, 2022

Vispārējā gadījumā dāvinājuma līgums neparedz iespēju vienpersoniski atteikties no dāvinājuma, jo saskaņā ar Civillikuma 1587. pantu tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī tādējādi otrai pusei tiktu atlīdzināti zaudējumi. Tomēr dāvinātājs ar apdāvināto ir tiesīgi vienoties par dāvinājuma atcelšanu. Līdz ar to jūs varat mēģināt par to vienoties ar savu tēvu.

Jūs kā dzīvokļa īpašnieks esat atbildīgs par maksājumu veikšanu par jums piederošo īpašumu (skat. Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantu).

Par komunālo maksājumu parādu informē komunālo pakalpojumu sniedzējs atbilstoši noslēgtajam līgumam un tajā norādītajā veidā. Savukārt pašvaldība informē par tādu maksājumu parādu, kas ir pašvaldības pārziņā, piemēram, nodokļiem. Kārtība, kādā pašvaldība par to paziņo un veic parāda piedziņu, ir noteikta attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos (saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 41. pantu).

Par to, vai iespējams atteikties no nekustamā īpašuma par labu pašvaldībai, jums varēs atbildēt tikai attiecīgā pašvaldība, tāpēc jums ar šāda piedāvājuma iesniegumu jāvēršas konkrētajā pašvaldībā. Vairāk par iespējām atteikties no īpašuma varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Attiecībā uz to, vai rēķinu nemaksāšana var jūs ietekmēt, atbilde ir, jā, jo jūs esat dzīvokļa īpašnieks un jums par to ir jānes atbildība, tostarp pret kreditoriem (pieņemot, ka tēvs dzīvoklī dzīvo bez īres līguma). Piemēram, kreditori (komunālo pakalpojumu sniedzēji) var uzsākt parāda piespiedu piedziņas procesus (tiesvedība, lietas nodošana tiesu izpildītājam u. tml.).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas