E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26996
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Liecinieku aicināšana uz tiesu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Olegs

2018. gadā, pamatojoties uz manu iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, tika uzsākts kriminālprocess, par kuru saņēmu paziņojumu no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Zemgales iecirkņa priekšnieka ar solījumu mani informēt par tālāko izmeklēšanu. Tomēr kopš tā laika informāciju no Valsts policijas par konkrētā kriminālprocesa virzību nesaņēmu. Pēc tam esmu vairākkārt vērsies Rīgas Pārdaugavas prokuratūrā, taču Rīgas Pārdaugavas prokuratūra atbildēs pastāvīgi norāda, ka man nav tiesību iesniegt iesniegumus vai sūdzības kriminālprocesā, jo neesmu liecinieka statusā, kaut arī kriminālprocess tika uzsākts gandrīz pirms četriem gadiem, pamatojoties uz manu sniegto informāciju. Kopš kriminālprocesa uzsākšanas 2018. gadā joprojām netiku uzaicināts sniegt liecību. Kādā veidā man īstenot savas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā?

A
atbild:
06. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likuma 127. panta pirmā daļa paredz, ka pierādījumi kriminālprocesā ir jebkuras likumā paredzētajā kārtībā iegūtas un noteiktā procesuālajā formā nostiprinātas ziņas par faktiem, kurus kriminālprocesā iesaistītās personas savas kompetences ietvaros izmanto pierādīšanas priekšmetā ietilpstošo apstākļu esamības vai neesamības pamatošanai.

Svarīgi norādīt, ka kriminālprocesā iesaistītās personas kā pierādījumus var izmantot tikai ticamas, attiecināmas un pieļaujamas ziņas par faktiem.

Tiesas pienākums ir vērtēt visus pierādījumus lietā, to ticamību, attiecināmību un pieļaujamību.

Kriminālprocesa likuma 109. pantā ir noteikts, kāda persona kriminālprocesā ir uzskatāma par liecinieku. Liecinieks ir persona, kura likumā noteiktajā kārtībā uzaicināta sniegt ziņas (liecināt) par kriminālprocesā pierādāmajiem apstākļiem un ar tiem saistītajiem faktiem un palīgfaktiem.

Tas nozīmē, ka kriminālprocesā par liecinieku var kļūt persona, kura, piemēram, ir redzējusi noziedzīgu nodarījumu vai ieguvusi informāciju par noziedzīga nodarījuma izdarīšanas apstākļiem un faktiem, atradusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus vai citus ar noziedzīgu nodarījumu saistītus priekšmetus u. tml.

Nosūtot krimināllietu uz tiesu, prokurors lēmumam par krimināllietas nodošanu tiesai pievieno personu sarakstu, kuras, pēc apsūdzības un aizstāvības domām, aicināmas uz tiesas sēdi. Tiesa aicina uz tiesas sēdi personas, tai skaitā lieciniekus, kuras ir iekļautas šajā sarakstā.

Tomēr nereti pēc lietā iesaistīto personu lūguma tiesa aicina kā lieciniekus arī personas, kuras nav iekļautas aicināmo personu sarakstā, ja iztiesāšanas gaitā rodas nepieciešamība nopratināt citas personas kā lieciniekus.  Parasti liecinieks uz tiesas sēdi tiek aicināts, nosūtot tiesas pavēsti. Ja neesat konkrētajā kriminālprocesā iesaistītā persona, jums ziņas par konkrēto kriminālprocesu var nesniegt.

Tiesas sēdē pirms liecību sniegšanas tiesa brīdina liecinieku par to, ka viņam ir jāsniedz patiesas liecības, izskaidrojot, ka par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu vai nepamatotu atteikšanos sniegt liecības lieciniekam var iestāties kriminālatbildība.

Tātad jūsu gadījumā Kriminālprocesa likums pieļauj, pēc lietā iesaistīto personu lūguma, personu aicināt kriminālprocesā kā liecinieku, ja persona, piemēram, ir redzējusi noziedzīgu nodarījumu vai ieguvusi informāciju par noziedzīga nodarījuma izdarīšanas apstākļiem un faktiem, vai var sniegt citus nozīmīgus faktus konkrētajā kriminālprocesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas