E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26961
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli, ņem vērā uz 1. janvāri deklarētās personas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Irina

Labdien! Novembra beigās tika nopirkts dzīvoklis, bet saistībā ar remontu jaunajā dzīvoklī neesmu deklarējusi nevienu personu. Diemžēl īsti neatceros likumu par NīN un atvieglojumu piemērošanu. Vienu bērnu deklarēju tikai nākamā gada februārī. Izskatās, ka likums patiešām ir “nežēlīgs”, jo taksācijas gadā jaunajā dzīvesvietā dzīvojam pilnu gadu un dzīvoklis netiek izmantots saimnieciskajai darbībai vai citiem nolūkiem. Lūgums veikt pārrēķinu par šo gadu, protams, ir atteikts. Ir arī cits iemesls, kāpēc pamatoju, ka vīram pusgadu bija bezdarbnieka statuss. Diemžēl nekas netika ņemts vērā. Vai tiešam situācija ir tāda, kāda tā ir, un ne šogad, ne nākamgad par pašreizējo taksācijas gadu atvieglojums vairs netiks piemērots? Nākamajā gadā ir skaidrs, ka pārrēķins būs, ņemot vērā datus par deklarētajām personām. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
17. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. To paredz likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”. Nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās.

Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka, kādu likmi konkrētajos gadījumos piemēro, kā arī atvieglojumus, tai skaitā, ņemot vērā deklarēšanās faktu, un tas tiek fiksēts 1. janvārī.

Ir pašvaldības, kuras samazina likmi, ja ir deklarēts īpašnieks, ir arī tādas, kuras samazina likmi, ja vispār ir kāda deklarēta persona, atsevišķi tiek noteikti atvieglojumi ģimenēm ar bērniem. No Jūsu situācijas izklāsta izriet, ka neesat laikus deklarējušies jaunajā dzīvesvietā, tāpēc nodoklis par šo gadu tiks piemērots atbilstoši noteikumiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas