E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26954
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Otrās grupas vienstāva saimniecības ēka uzskatāma par palīgēku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2022
Gundega

Labdien. Vēlējāmies uzsākt vienstāva otrās grupas saimniecības ēkas būvniecību ārpus ciema teritorijas ar apbūves laukumu 102 m2, būvtilpumu aptuveni 218 m3. Saskaņā ar Būvju klasifikācijas noteikumiem ēkas klasifikācijas kods ir 1274, palīgēka. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi”: “7.2 Paskaidrojuma rakstu izmanto, ja paredzēta: 7.2 1. pirmās grupas ēkas vai otrās grupas palīgēkas jauna būvniecība vai novietošana, izņemot šo noteikumu 7.1 punktā minēto gadījumu.” Ir sanācis tā – būvvalde atbild, ka nepieņems paskaidrojuma rakstu ar tam atbilstošu dokumentu sastāvu, un pieprasa izstrādāt būvprojektu minimālā sastāvā, lai saņemtu būvatļauju iecerētajai saimniecības ēkai. Vai tomēr likumīgi drīkstam iesniegt paskaidrojuma rakstu iepriekš minētajai saimniecības ēkai vai arī tomēr ir nepieciešams izstrādāt būvprojektu minimālā sastāvā?

A
atbild:
27. augustā, 2022

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 7.2 1. apakšpunktu, paskaidrojuma rakstu izmanto, ja paredzēta pirmās grupas ēkas vai otrās grupas palīgēkas jauna būvniecība vai novietošana. Jēdziens palīgēka “Ēku būvnoteikumos” lietots tādā pat izpratnē kā Būvniecības likumā un Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumu Nr. 326 “Būvju klasifikācijas noteikumi”, proti, nedzīvojama ēka (piemēram, pirts, klēts, garāža, nojume, siltumnīca, saimniecības ēka, ēka dārza inventāra, materiālu un sadzīves priekšmetu glabāšanai) un kura paredzēta citas esošas vai atļautas būves ekspluatācijas nodrošināšanai un ir ar to funkcionāli saistīta.

Ievērojot iepriekš minēto, otrās grupas vienstāva saimniecības ēka uzskatāma par palīgēku un tās būvniecībai piemērojams paskaidrojuma raksta būvniecības process.

Papildus informējam, ka “Ēku būvnoteikumu” 23. punktā noteikts, ar kādiem dokumentiem ierosina šādas otrās grupas palīgēkas jaunu būvniecību vai novietošanu, proti, iesniedz paskaidrojuma raksta I daļu, kurai pievieno šo noteikumu 8. un 9.1 punktā minētos dokumentus, skaidrojošu aprakstu par plānoto būvniecības ieceri, tai skaitā par ugunsdrošības risinājumiem un izmantotajiem būvizstrādājumiem, plānoto būvdarbu veikšanas laiku (kalendāra plānu) un sadalījumu būves kārtās ar tajā ietveramo apjomu (ja paredz būvdarbus vai objekta nodošanu ekspluatācijā pa būves kārtām), publiskā ārtelpā paredzētam objektam – objekta vizuālo risinājumu, situācijas plānu atbilstošā vizuāli uztveramā mērogā (M 1:250; M 1:500; M 1:1000), kurā norādīta paredzētā objekta piesaiste zemes gabalā un tā ārējie izmēri un citi dokumenti, ja to nosaka normatīvie akti.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas