E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26915
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Laulību var izšķirt arī attālināti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Valentīna Kuročkina

Kur iesniegt dokumentus, lai šķirtu laulību? Nedzīvoju ar vīru jau 7 gadus, pie notāra viņš neiet, jo nevarot darba dienās, bet šķirties ir ar mieru. Ko man darīt?

A
atbild:
29. jūlijā, 2022

Laulības šķiršanas procesā ir nepieciešama abu laulāto piedalīšanās un klātbūtne.

Tomēr notāra pakalpojumus var izmantot, arī vēršoties pie notāra videokonferences režīmā, līdz ar to laulību ir iespējams izšķirt attālināti, ja abiem laulātajiem ir elektroniskais paraksts.

Plašāk par to, kā iespējams attālināti izšķirt laulību pie notāra, varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Tāpat ir iespējams vienoties ar notāru par notāra pakalpojumu saņemšanu ārpus darba laika, bet tādā gadījumā ir jāņem vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 4.1punktu notāra atlīdzības takse ir par 50% lielāka, nekā saņemot pakalpojumu notāra darba laikā.

Savukārt, ja nevarat vienoties par laulības šķiršanu pie notāra, tad laulības šķiršanas pieteikumu varat pati iesniegt tiesā, lai pieprasītu laulības šķiršanu tiesas ceļā.

Laulības šķiršanas pieteikumu var iesniegt viens laulātais, bet dokuments jāiesniedz divos eksemplāros un tam jāpievieno laulības apliecības oriģināls, dokumenti, kas pamato apstākļus, kā dēļ tiek prasīta laulības šķiršana, kopīgo bērnu dzimšanas apliecības kopijas (uzrādot oriģinālus), kā arī citi dokumenti, kas var būt noderīgi, piemēram, dokumentus, kas apliecina laulāto mantisko stāvokli.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. pantu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm, bet, ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, ja tas nosūtīts uz oficiālo elektronisko adresi vai ierakstītā pasta sūtījumā, viņu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas