E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26880
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi ienākumi tiek ņemti vērā, lemjot par atbilstību trūcīgās mājsaimniecības statusam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2022
Žeņa

Labdien! Man nepiešķir trūcīgā statusu, jo gada sākumā manā kontā tika ieskaitīta lielāka summa vienīgā mājokļa (dzīvokļa) iegādei, kurā dzīvoju viens vecuma pensionārs ar pensiju 200 eiro. Vai es varu pretendēt kaut uz mājokļa pabalstu, ja pēc darījuma pagājuši vairāk nekā trīs mēneši? Paldies.

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības pamata sociālās palīdzības pabalsti (garantētā minimālā ienākuma pabalsts un mājokļa pabalsts) tiek piešķirti un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss tiek noteikts ar to mēnesi, kurā pieņemts lēmums par pamata sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanu un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanu. Tas paredzēts Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Lai sociālais dienests varētu izvērtēt mājsaimniecības ienākumu un materiālā stāvokļa atbilstību tiesībām saņemt sociālo palīdzību, tostarp, mājokļa pabalstu, ir jāiesniedz iesniegums un jāaizpilda Iztikas līdzekļu deklarācija. Deklarācijā tiek iekļauti gan ienākumi, kurus jānorāda par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem pirms iesnieguma iesniegšanas, gan ienākumi, kurus jānorāda par pēdējiem pilniem 12 kalendāra mēnešiem pirms iesnieguma iesniegšanas (neregulārie ienākumi). Noteikumos arī paskaidrots, kādā veidā aprēķina neregulāros, 12 mēnešos gūtos ienākumus, nosakot vidējos ienākumus.

Mājsaimniecība vai mājsaimniecības persona nekvalificējas sociālās palīdzības un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa saņemšanai, ja mājsaimniecības ienākumi un materiālie resursi neatbilst normatīvajos aktos minētajam ienākumu slieksnim un materiālā stāvokļa līmenim. To novērtē sociālais dienests, kurā varat lūgt paskaidrot atteikuma pamatojumu, kā arī noskaidrot, kad un kādas būs iespējas saņemt sociālo palīdzību turpmāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas