E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26751
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā uzzināt, vai pie notāra ir taisīts testaments

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2022
Edgars

Labdien! Situācija ir tāda, ka man un manam brālim vecmāmiņa atstāja mantojumu ar testamentu. Diemžēl ir pazaudēti visi dokumenti, kas saistīti ar mantojumu. Vai ir iespējams, rakstot iesniegumu ZTI padomei, iegūt informāciju, kur es varu saņemt testamenta kopiju? Un, ja manta tika atstāta man un brālim, vai mantojums obligāti jākārto kopā vai to mēs varam darīt katrs pats par sevi?

A
atbild:
27. jūlijā, 2022

Pieņemu, ka jautājums ir par Latvijas Zvērinātu notāru padomi, nevis Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, ņemot vērā, ka Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes kompetencē ir Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju pārstāvība un uzraudzība.

Līdz ar to, vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ir iespēja pārbaudīt:

  • vai konkrēta aizgājušā mantojuma lieta pie kāda no Latvijas notāriem jau ir uzsākta. Jāzina aizgājušā vārds, uzvārds un personas kods (vai vismaz dzimšanas datums);
  • vai aizgājušais pie kāda no Latvijas notāriem ir sastādījis testamentu. Jāuzrāda mantojuma atstājēja miršanas apliecība (klātienē vai elektroniski). 

Informācijas pieprasīšana no Mantojuma reģistra un Testamentu reģistra ir maksas pakalpojumi.

Šeit pieejama informācija par informācijas Latvijas Zvērinātu notāru padomē pieprasīšanas kārtību un izmaksām.

Savukārt, ja mantojuma lieta nav uzsākta, tad vienam no mantiniekiem ir jāvēršas pie zvērināta notāra, lai uzsāktu mantojuma lietu, norādot informāciju par pārējiem zināmajiem mantiniekiem. Līdz ar to uzsākt mantojuma lietu var arī viens no jums. Plašāka informācija par to, kā uzsākt mantojuma kārtošanas procesu, ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas