E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26610
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai jāmaksā nodokļi, iznomājot kustamo mantu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2022
Judīte

Labdien. Esmu iegādājusies piepūšamo atrakciju personīgai lietošanai. Paralēli piedāvāju kādam arī šo atrakciju iznomāt. Neesmu pašnodarbinātā. Vai arī šajā gadījumā, kad neveicu saimniecisko darbību, man ir jāreģistrējas VID?

A
atbild:
18. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu) atsavināšanas;
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti arī ienākumi no kustamās mantas iznomāšanas.

Gūstot ienākumus, var vai nu reģistrēt saimniecisko darbību (izvēloties vispārējos nodokļus – iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai mikrouzņēmumu nodokli) vai arī izvēlēties paziņoto saimniecisko darbību, par ko arī jāinformē Valsts ieņēmumu dienests, šajā gadījumā jāmaksā tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 10% no ienākuma.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē publicētajā informācijā Saimnieciskās darbības veicēji ir paskaidrota reģistrēšanās kārtība, nodokļu režīma izvēles iespējas, katrs no nodokļiem, maksāšanas kārtība, grāmatvedības jautājumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas