E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2657
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts nodevas apmaksa derīga desmit gadus no samaksas brīža

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2013
Guntars

Cik ilgi ir derīgs maksājuma dokuments (tiesas nodeva), ja ir norādīts maksājuma mērķis - dati lietas identificēšanai (atbildētāja juridiskas personas nosaukums) un tas nav mainījies. Nodevu esmu samaksājis vairāk nekā pirms gada, bet pirms dokumentu iesniegšanas tiesā situācija mainījās un tika panākts mutisks izlīgums. Šobrīd izlīguma nosacījumi vairs netiek pildīti un esmu nolēmis prasību iesniegt tiesā.

A
atbild:
29. jūlijā, 2013
Tieslietu ministrija
Sigita Vasiļjeva, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja persona ir samaksājusi valsts nodevu, bet pēc tam nav vērsusies tiesā, attiecīgo kvīti kā valsts nodevas samaksu apliecinošu dokumentu var pievienot prasības pieteikumam desmit gadu laikā no valsts nodevas samaksas brīža.

Pamatojoties uz Civillikuma 1895.pantu, visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Minētais attiecas arī uz atprasījuma tiesībām (Civillikuma ceturtās daļas (Saistību tiesības) deviņpadsmitās nodaļas piektā apakšnodaļa („Prasījumi no netaisnas iedzīvošanās”).

Vienlaikus, pievienojot valsts nodevas samaksu apliecinošu maksājuma dokumentu (kvīti) prasības pieteikumam, personai ir jāņem vērā šādi apsvērumi:

  • Maksājamās valsts nodevas summu aprēķina pēc nodevas likmes, kāda ir spēkā prasības celšanas brīdī. Līdz ar to gadījumā, ja persona ir samaksājusi valsts nodevu X summas apmērā, bet starplaikā starp valsts nodevas samaksu un prasības celšanu tiesā valsts nodevas likme ir mainījusies (paaugstināta), personai pirms prasības celšanas ir jāpiemaksā trūkstošā valsts nodevas summa. Savukārt, ja valsts nodevas likme ir samazināta, personai ir tiesības, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 37.panta pirmās daļas 1.punktu, prasīt pārmaksātās valsts nodevas daļas atmaksu. Valsts nodevu atmaksā, ja pieteikums par tās atmaksāšanu iesniegts tiesā gada laikā no summas iemaksas valsts budžetā (CPL 37.panta otrā daļa).
  • Nav derīgs tāds valsts nodevu samaksu apliecinošs maksājuma dokuments, kurš jau ir iesniegts (pievienots) kā valsts nodevas samaksu apliecinošs maksājuma dokuments citā lietā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas