E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26508
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Pamatojoties uz kādu informāciju, VSAA izmaksā maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2022
Laura

Labdien! Pēcdzemdību slimības lapa līdz 12.06., pēcdzemdību atvaļinājums sākas no 13.06., darbā personāldaļa vēl nav sagatavojusi un nosūtījusi iesniegumu sociālajam dienestam, ka es nestrādāju. Ja tiks nokavēts šis te 13.06. un šo iesniegumu sociālais dienests saņems nedaudz vēlāk, vai tas neietekmēs pirmo pabalstu, kuru man izmaksās jūlija beigās par jūniju?

A
atbild:
17. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sociālās apdrošināšanas divus pabalstus – maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, kā arī bērna kopšanas pabalstu – izmaksā nevis pašvaldības sociālais dienests, bet gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Tie arī jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Informāciju par darba ņēmēja atrašanos atvaļinājumos darba devējs sūta Valsts ieņēmumu dienestam. Un VSAA saņem šo informāciju no VID. Apkopojoša informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem, tostarp pabalstu pieprasīšanu, ir publicēta VSAA mājaslapā.

To, kādā secībā un pamatojoties uz kādu informāciju tiek izmaksāti pabalsti, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu Metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Andrika Stretinska.

Maternitātes pabalsts

Maternitātes pabalstu VSAA piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, pamatojoties uz personas iesniegumu un uz elektroniski saņemto informāciju no ārstniecības iestādes par personai izsniegtajām darbnespējas lapām.

  • Pirmā pabalsta daļa tiek piešķirta par grūtniecības atvaļinājuma laiku pirms bērna dzimšanas.
  • Pēc bērna piedzimšanas ārsts izsniedz otru darbnespējas lapu B mātei par dzemdību atvaļinājuma laiku, kas seko pēc bērna piedzimšanas.

Vecāku pabalsts

Tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc maternitātes (otrās darbnespējas lapas B par dzemdību periodu) pabalsta izmaksas beigu datuma.

Lai saņemtu vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā (nevis 30% apmērā), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ir jāsaņem informācija par jūsu atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA). Ja darba devējs nav savlaicīgi sniedzis ziņas VID par jums piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu un vecāku pabalsta izmaksa uzsākta 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra, bet pēc tam darba devējs ir paziņojis par BKA sākuma datumu VID, tad VSAA pēc informācijas saņemšanas no VID veiks vecāku pabalsta pārrēķinu.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus, rakstot: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas