E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26439
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Brīdinājums par rēķinu samaksu nosūtāms līgumā noteiktajā kārtībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2022
Jānis

Pašvaldība vēlas lauzt zemes nomas līgumu, jo nav laikus samaksāti rēķini. Saņēmu pa pastu kā ierakstītu vēstuli lēmumu, ka ar 1. jūniju tiek lauzts nomas līgums. Lēmumā minēts, ka 20. aprīlī tikusi izsūtīta brīdinājuma vēstule, ka ir jāsamaksā parāds līdz 25. maijam. Šādu brīdinājuma vēstuli neesmu saņēmis. Zvanīju pašvaldībai, pašvaldības darbiniece varēja tikai atbildēt, ka nesen esot no pasta saņēmuši atpakaļ brīdinājuma vēstuli, jo bijusi norādīta adrese, kurā jau vairāk nekā gadu nedzīvoju. Ja būtu saņēmis šo brīdinājuma vēstuli, tad būtu samaksājis parādu. Tagad vienkārši saņēmu faktu, ka līgums ir lauzts. Vai varu prasīt pašvaldībai anulēt lēmumu, ar kuru tika lauzts lēmums, ņemot par pamatu, ka neesmu saņēmis brīdinājuma vēstuli? Ja nav, tad kāda jēga brīdinājuma vēstules sūtīšanai, ja nesaņemu to?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Līguma vienpusējas izbeigšanas noteikumiem (kārtībai) ir jābūt norādītiem attiecīgajā zemes nomas līgumā, kuru esat noslēdzis ar pašvaldību. No tā ir atkarīga arī atbilde uz jūsu jautājumu. Proti, šajā gadījumā ir svarīgi saprast, vai pašvaldībai ir noteikts pienākums pirms līguma laušanas nosūtīt brīdinājuma vēstuli, kā arī uz kādu adresi šī vēstule ir nosūtāma.

Ja līgumā ir norādīta konkrētā paziņošanas adrese, tad pašvaldība ir rīkojusies atbilstoši līgumam. Fakts, ka šobrīd vairs nedzīvojat līgumā norādītajā adresē, nemaina no līguma izrietošos pašvaldības pienākumus. Ja adrese ir mainījusies, tad jums bija par to jāpaziņo līguma otrai pusei – pašvaldībai.

Ja tomēr līgumā noteikts, ka brīdinājuma vēstules nosūtāmas uz jūsu deklarēto dzīvesvietas adresi, un minētā adrese nav jūsu deklarētā adrese, tad pašvaldība nav rīkojusies atbilstoši līgumam, tādējādi līgums atzīstams par spēkā esošu un abām pusēm jāturpina pildīt savas saistības.

Jebkurā gadījumā aicinu vērsties pašvaldībā ar iesniegumu, aprakstot situācijas apstākļus, izsakot patiesu gatavību apmaksāt no līguma izrietošos rēķinus, tostarp parādu, un lūdzot turpināt līgumsaistības. Šādas situācijas, kurās nav vienas puses ļaunprātība jeb vēlme nemaksāt rēķinus, ir risināmas savstarpējo sarunu/sarakstes veidā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas