E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26407
Lasīšanai: 5 minūtes
8
8

Asistents vai pavadonis un aprūpe bērnam ar invaliditāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Kristīna

Labdien! Bērnam ir 5 gadi, viņš saņem īpašās kopšanas pabalstu. Vai bērns var saņemt asistenta pakalpojumu 80 h/mēnesī un pašvaldības/pavadoņa 60 h pakalpojumu? Vai māte savam bērnam var būt gan asistents, gan pavadonis? Vai tā ir taisnība, ka asistents saņem naudu par laiku, kas vajadzīgs, lai nogādātu bērnu līdz rehabilitācijas centra durvīm, bet uzgaidāmajā telpā pavadītais laiks neskaitās? Kā ir ar to, ja māte vēlas strādāt, bet nevar apvienot darbu ar asistenta pakalpojumu un viņas apkārtējā vidē nav cilvēka, kas vēlētos pildīt asistenta pienākumus? Ko darīt šādā situācijā?

A
atbild:
29. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes likumā noteikts, ka asistents ir fiziskā persona, kas sniedz atbalstu personai ar ļoti smagas vai smagas pakāpes funkcionēšanas ierobežojumu tādu darbību veikšanai ārpus mājokļa, kuras tā invaliditātes dēļ nevar veikt patstāvīgi, – nokļūt vietā, kur tā mācās, strādā, saņem pakalpojumus, pārvietoties un aprūpēt sevi izglītības iestādē, algota darba vietā, būt saskarsmē ar citām fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī palīdz personai ar redzes invaliditāti apgūt profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai augstākās izglītības programmu.

Savukārt pavadonis ir fiziskā persona, kas pavada un palīdz nokļūt no mājokļa uz izvēlēto galamērķi un atpakaļ personai ar invaliditāti, kurai ir būtiski pārvietošanās traucējumi un kura nesaņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā.

Asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti piešķiršanas kārtība un apjoms noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 316. Noteikumos ir veikti grozījumi un ir palielināts asistenta pakalpojumam iespējamais stundu skaits atsevišķās situācijās.

Bērniem, kuri regulāri apmeklē ārstniecības un rehabilitācijas institūcijas, asistenta pakalpojuma apjoms no 80 stundām ir palielināts uz 100 stundām mēnesī. Noteikumos tagad paredzēts: ja asistenta pakalpojumu pieprasa, lai ne retāk kā reizi nedēļā saņemtu ārsta nozīmētas medicīniskās procedūras vai rehabilitācijas pakalpojumus, iesniegumam papildus pievieno arī ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījuma kopiju attiecīgā ārstniecības pakalpojuma saņemšanai vai līguma kopiju par rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanu vai ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu attiecīgā ārstniecības pakalpojuma saņemšanai, kā arī līguma kopiju par rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanu. Nosūtījuma vai līguma kopiju vietā persona var iesniegt arī attiecīgā ārstniecības pakalpojuma vai rehabilitācijas pakalpojuma sniedzēja izziņu par pakalpojuma saņemšanas ilgumu.

No pagājušā gada 1. jūlija ir paplašināts valsts atbalsts bērniem ar invaliditāti: ir iespējams arī  pavadoņa pakalpojums un pašvaldības finansēts aprūpes pakalpojums īpaši kopjamiem bērniem. Līdz ar to:

  • Bērniem, kuriem ir īpašas kopšanas atzinums no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK), asistenta pakalpojums ir pieejams līdz 80 stundām mēnesī vai līdz 100 stundām, ja regulāri apmeklē ārstniecības un rehabilitācijas institūcijas.
  • Pavadoņa pakalpojums (60 stundas mēnesī), kam nepieciešams VDEĀVK atzinums, paredzēts bērniem, kuri nesaņem asistenta pakalpojumu, bet kuriem ir nepieciešams atbalsts pārvietoties ārpus mājokļa.
  • Ja ir īpašas kopšanas atzinums no VDEĀVK, var saņemt aprūpes pakalpojumu – līdz 80 stundām mēnesī. Sociālais dienests pēc pašvaldībā noteiktajiem kritērijiem konstatē aprūpes pakalpojuma nepieciešamību un apjomu, ja ģimene nodarbinātības vai citu objektīvu iemeslu dēļ nevar nodrošināt bērna aprūpi un uzraudzību nepieciešamajā apjomā.

Asistenta pakalpojumu un pavadoņa pakalpojumu ir tiesīga sniegt fiziska persona, kurai ir darba vai personiskā pieredze saskarsmē ar personu ar invaliditāti. Asistents vai pavadonis var būt arī ģimenes locekļi.

Par iespējām atrast cilvēku, kas vēlētos un varētu būt asistents bērnam ar invaliditāti, jāinteresējas sociālajā dienestā.

Sociālajā dienestā varat noskaidrot arī citus jautājumus par tiesību aktos paredzētajiem atbalsta pakalpojumiem bērniem ar invaliditāti, kā arī par situācijām, kuras rodas saistībā ar asistenta pakalpojumu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas