E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26405
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra
2
4
2
4

Saimnieciskās darbības veicēja un komersanta juridiskais statuss

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Aleksandrs

Labdien! Vai fiziska persona, kura radīja autortiesību objektu un kura kļūs par autoratlīdzības saņēmēju, reģistrējoties par saimnieciskās darbības veicēju, kļūst par komercdarbības veicēju? Ja tomēr kļūs par komercdarbības veicēju, tad kurā laika posmā – autortiesību objektu radīšanas laikā vai autortiesību objektu “realizācijas” laikā (autorlīgums)? Jautājums ir cieši saistīts ar autortiesību objektu radīšanai lietojamo datorprogrammu licenču nosacījumiem un to licenču bezgalīgiem komercdarbībā izmantošanas ierobežošanas interpretācijām. Citiem vārdiem sakot, ja tomēr fiziska persona, kura ir autoratlīdzības saņēmējs, būs komercdarbības veicējs gan autortiesību objektu radīšanas laikā, gan autortiesību objektu “realizācijas” laikā (autorlīgums), tad saistībā ar vairāku datorprogrammu (un ierīču) licenču noteikumiem dažu datorprogrammu izmantošana vai nu kļūst krietni ierobežota, vai pat vispār tiek aizliegta, turklāt par licencēm komerciāliem nolūkiem jāmaksā kosmiska cena. Paldies.

A
atbild:
13. jūnijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Komercdarbību veic tikai komercreģistrā ierakstītas personas – komersanti. Komercdarbība ir viens no saimnieciskās darbības veidiem. Komercdarbības veikšanas priekšnoteikums ir reģistrācija Komercreģistrā, kuru ved Uzņēmumu reģistrs, turpmāk – UR. Lai veiktu saimniecisko darbību bez komersanta statusa iegūšanas, nepieciešams reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā, turpmāk – VID. Personai, kura vēlas veikt saimniecisko darbību, ir pienākums savu saimnieciskās darbības veicēja statusu reģistrēt. Tātad komersantiem jāreģistrējas Komercreģistrā, savukārt citiem saimnieciskās darbības veicējiem – citos UR vestajos reģistros vai VID. Nodokļu maksātājs uzskatāma par reģistrētu nodokļu maksātāju reģistrā ar attiecīgā ieraksta izdarīšanas datumu. Tuvāk ar autoratlīdzības režīma piemērošanu var iepazīties VID tīmekļa vietnē.

Atbilstoši Komerclikumam komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona (individuālais komersants) vai komercsabiedrība (personālsabiedrība un kapitālsabiedrība). Saskaņā ar Komerclikuma 1. panta otro daļu komercdarbība ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Savukārt saimnieciskā darbība ir jebkura sistemātiska, patstāvīga darbība par atlīdzību. Likumā var noteikt, ka atsevišķu veidu saimniecisko darbību drīkst veikt tikai komersants. Ar likumu var piešķirt komersanta statusu arī citām personām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas